Splošna zdravnica iz Deskel Nevenka Mlinar: OSEBNOST PRIMORSKE 2020

Foto: AR / FB Radio Koper

Zdravnica iz Deskel Nevenka Mlinar, prvopodpisana pod zahtevo slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov ter zdravniške zbornice proti nadaljnjemu obremenjevanju okolja in ogrožanju zdravja v srednji Soški dolini, si je prislužila naziv Osebnost Primorske za leto 2020.

Radio Koper, dnevnik Primorske novice, Primorski dnevnik, Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino in TV Koper – Capodistria, so 26. zapored razglasili osebnost Primorske. Zaradi epidemije covida-19 je letošnja prireditev potekala v radijskem studiu Hendrix in televizijskem studiu v Kopru.

Splošna zdravnica iz Deskel Nevenka Mlinar opozarja, da so zdravstvene posledice pretekle proizvodnje azbestno cementnih izdelkov na tem območju zelo težke. Pojavljajo se tako pri nekdanjih zaposlenih kot pri prebivalcih širše okolice cementarne Salonit Anhovo. V ambulanto Mlinarjeve v Desklah prihajajo bolniki s številnimi zdravstvenimi težavami zaradi nekdanje izpostavljenosti azbestu. Med najhujšimi je mezoteliom, rak, pri katerem je preživetje krajše od leta in pol. Azbest je sicer stvar preteklosti, a Salonit Anhovo zdaj načrtuje povečati količine odpadkov za sosežig, kar je zaskrbljujoče, opozarja Mlinarjeva.