Spletne goljufije na Goriškem: HEKERSKI NAPADI

Foto: Pixabay

V zadnjem obdobju se je na Goriškem znova povečalo število hekerskih napadov na informacijske sisteme podjetij s škodljivimi programskimi kodami. Na Policijski upravi Nova Gorica (PU Nova Gorica) so obravnavali tudi primere spletnih goljufij s pomočjo elektronske pošte.

Izsiljevalski virusi zaklenejo računalnik ali ukradejo podatke tako, da jih zašifrirajo. Pri tovrstnih kaznivih dejanjih s področja kibernetskega kriminala lahko zaradi kriptiranja podatkov nastane velika premoženjska škoda. Na PU Nova Gorica podjetja opozarjajo, da naj preverijo delovanje varnostnih sistemov v svojem računalniškem omrežju in način varnostnega kopiranja podatkov.

Ob napadu s t. i. phising elektronsko pošto, ko se računalnik ob kliku na priponko okuži z izsiljevalskim virusom, običajno ne obstaja ustrezna rešitev, s katero bi lahko ponovno pridobili izgubljene podatke. Tudi plačilo izsiljevalcem ni zagotovilo za to. Najboljša rešitev je zato dobra pripravljenost na morebitne tovrstne napade, med drugim z ustrezno zaščito varnostnih kopij podatkov, poudarjajo policisti.

V zadnjem obdobju so na Goriškem obravnavali tudi posamezne primere spletnih goljufij na osnovi elektronske pošte. Storilci so se predstavljali preko elektronske pošte kot poslovni partnerji gospodarske družbe in zaprosili za različne računovodske podatke. Na podlagi tako pridobljenih podatkov so storilci sporočali podatke o bančnih računih, kamor naj oškodovana gospodarska družba plača svoje obveznosti oz. nakaže večjo količino denarja.

Foto: Pixabay

Na policiji pozivajo podjetja k posebni previdnosti pri uporabi elektronske pošte, še posebej v primeru plačil. Oškodovancem svetujejo, da v primerih goljufije takoj obvestijo banko, s katero poslujejo ter policijo.