Slovesnost pred italijansko kostnico v Kobaridu: SPOMENIK SPOMINA IN PIETETE

Foto: potmiru.si

Včeraj je pred italijansko kostnico v Kobaridu potekala slovesnost v spomin padlim v prvi svetovni vojni in ob 101. obletnici dvanajste soške bitke.

Slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar na obrambnem ministrstvu Klemen Grošelj, ki je med drugim poudaril, da je kostnica opomin, kam nas lahko privedejo delitve med evropskimi narodi. Italijanska kostnica pooseblja in odraža vojno na industrijski ravni, ki tudi uničuje narode, države in družbe. To je vojna, ki ne ločuje med vojaškim in civilnim, je vojna, ki se zažre in tudi razžre vezna tkiva družb ter uniči same temelje človeške civilizacije in omike. Je pa tudi spomenik spomina in pietete za izgubljenimi življenji ter upanja v boljši jutri, je še povedal Grošelj.

Slovesnosti pri kostnici je sledila še slovesnost na pokopališču v Kobaridu, kjer so se zbrani visoki slovenski in italijanski predstavniki poklonili padlim borcem NOB, sporočajo z ministrstva za obrambo.

“Biti skupaj na tem mestu ne izpričuje samo pripravljenosti, da se preteklosti spominjamo, ampak je to pomembno tudi za to, da pokažemo, kaj vse smo od nastanka EU s skupnimi močmi znali zgraditi. Med evropskimi narodi so se uveljavili mir, prijateljstvo in sodelovanje,” je poudaril Paolo Trichilo, italijanski veleposlanik v Sloveniji.