Slovenski gasilci ne bodo stavkali: DVA PLAČILNA RAZREDA

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek in ministrica za obrambo Andreja Katič sta podpisala stavkovni sporazum ter aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. Po besedah Ogrizka, dogovor prinaša višje plače vsem operativnim gasilcem. V večini primerov se bodo dvignile za dva plačna razreda.

Ogrizek je napovedal, da bodo za 10. januar napovedano stavko odpovedali, stavkovnega odbora pa še ne nameravajo razpustili. Med odprtimi vprašanji je omenil osemodstotno znižanje vrednosti plačnih razredov, sprejeto v času krize, ki je danes ni več. Pričakujejo, da se jim to vrne.

Foto: Pixabay

Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da so v zahtevnih 7-mesečnih pogajanjih uspeli doseči, da je tudi poklicno gasilstvo uredilo svoje plače. Poudarila je, da gasilci plače urejajo kot zadnji in dogovor ne pomeni odstopanja v javnem sektorju. Praktično gre za prve spremembe na tem področju od leta 2006, medtem ko je bila za ostale poklice sprejeta vrsta aneksov h kolektivnim pogodbam.

Skupni strošek dviga gasilskih plač je po besedah Katičeve ocenjen na približno 900.000 evrov letno. Ta strošek bodo nosile občine kot ustanoviteljice javnih zavodov. Po besedah Katičeve, so župani, s katerimi je govorila, podpirali prizadevanja za ureditev položaja in plač gasilcev.

Foto: Pixabay

V stavkovnem sporazumu so se dogovorili, da bo obrambno ministrstvo pristopilo k spremembam zakona o gasilstvu, v delu, ki ureja dodatek za stalnost. Po veljavni ureditvi gasilci dobijo ta dodatek po desetih letih dela, ostali primerljivi poklici pa po petih. S predlogom, ki ga bo ministrstvo pripravilo v začetku tega meseca, bi položaj poklicnih gasilcev uredili primerljivo z ostalimi pooblaščenimi uradnimi osebami. Gasilci bodo upravičeni do poračuna od 1. januarja.

Uredništvo