Zborovanje za mir na Cerju: SPOROČILO MLAJŠIM GENERACIJAM

Foto: mapio.net

Ob mednarodnem dnevu miru danes na Cerju poteka tradicionalno zborovanje za mir. Zaradi epidemioloških razmer je letos namenjeno samo povabljenim. Zbrane je nagovoril minister za kulturo Vasko Simoniti. 

Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je pred prireditvijo zapisal, da je Cerju, mestu spomina na tragične dogodke vojn in nepotrebne žrtve, zaupana naloga, da mlajšim generacijam predajajo sporočilo o pomenu ohranjanja in negovanja dragocene vrednote miru.

Foto: gov.si – Vasko Simoniti, minister za kulturo

Slovesnost, vključno z odkritjem nove slike Rudija Španzla, Veter pozabe, je mogoče spremljati preko družbenih omrežij.

Foto: FB Mauricij Humar

Pomnik miru na Cerju stoji sredi ostalin prve svetovne vojne, kjer so se med letoma 1914 in 1917 odvijali najtežji boji Soške fronte na Krasu. Ima tudi vlogo učnega poligona, na katerem lahko najmlajši ponotranjijo pomen odgovornosti slehernega posameznika za ohranjanje spomina na prednike in za negovanje identitete slovenskega naroda na globalnem prepihu, je zapisal Humar, ki je hvaležen za novo Španzlovo umetniško stvaritev. Po županovih besedah dopolnjuje sporočilo pomnika in se hkrati poklanja Soškemu levu, generalu Svetozarju Borojeviću Von Bojni za njegov prispevek k ohranjanju meja nekdanje Avstro-ogrske in posledično tudi današnje Slovenije na reki Soči.