Slovenija na prelomnici: PATRIA IZMIŠLJENA ZGODBA

Foto: Mitja Humar

V dvorani Mestne občine Nova Gorica je potekal pogovorni večer v organizaciji Združene desnice (Kangler & Primc) in Slovenske demokratske stranke. Osrednji gost večera je bil dr. Ivan J. Štuhec, slovenski teolog in filozof morale.

Dr. Ivan J. Štuhec: “Patria in Zvonovi sta bili politični aferi, zmontirani preko tujine; Patria iz Finske, Zvonovi pa preko Italije. Načrtovalci obeh zgodb so ocenili, da bodo bistveno bolj verodostojni, če bosta aferi prišli iz tujine. Edini cilj vseh afer pa je bil obračunati z opozicijo in cerkvijo. Gre za ustaljeno prakso, ki se vleče iz nekdanjega totalitarnega sistema.” V ozadju naj bi potekala še ena umazana zgodba, ki je luč ugledala šele pred kratkim. V tistem času so vsi mediji na veliko poročali o Patrii in Zvonovih, na skrito pa se je iz NLB na račun iranske agenture dnevno prelilo včasih po nekaj deset milijonov evrov, skupaj približno 1.000 milijonov, za nakup sredstev za izdelavo kemičnega orožja in atomske bombe. Mediji so na veliko poročali o teh aferah (Patria in Zvonovi), do danes pa se za storjene krivice nedolžnim nihče še ni opravičil.

V drugem delu pogovornega večera, ki ga je povezovala Suzana Šulin (članica Združene desnice) je svoje poglede na aktualne družbene razmere pri nas strnila Metka Zevnik. Njene ugotovitve, ki so tesno povezane z družinsko politiko, so zvenele precej pesimistično in nič kaj obetavno. Izpostavila je nizko rodnost, zadnjih deset let nenaklonjenost aktualne politike do mladih družin in stanovanjskega problema, kot tudi izseljevanje naših mladih ljudi v tujino v upanju na boljše življenje.

Foto: Mitja Humar

V nadaljevanju se je občinstvu predstavila Magda Kruh (kandidatka Slovenske demokratske stranke za poslanko v državnem zboru), ki je na zastavljeno vprašanje Šulinove o pomanjkanju pravičnosti in odpravi korupcije v Sloveniji zelo nazorno in na prezentativen način suvereno spregovorila o bančni luknji, o preplačanih žilnih opornicah, ki jih je raziskovala parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom Jelke Godec in jih označila za sistemsko korupcijo. Poudarila je, da je v demokratičnih državah pravosodje neodvisna veja oblasti, v večini evropskih držav je to zagotovljeno. Poglejmo Dansko, kjer je pravosodju, zaupa kar 85 % ljudi, v Sloveniji pa je zaupanje le 24 %. Pri nas sodnikom prehitro podeljujemo trajni mandat. Nujno bi veljalo vzpostaviti tudi posebno sodišče za človekove pravice in sodišče za gospodarski in bančni kriminal.

Magda Kruh je zbrane ob zaključku nagovorila, da nas vodita v življenju srce in razum, da so v naši družbi potrebne spremembe, ki nas bodo popeljale v boljšo prihodnost. Zato je pomembno, da se udeležimo prihodnjih državnozborskih volitev.

Mitja Humar