Slovenija dobila prvo predsednico

Foto: Twitter - Nataša Pirc Musar

Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. V drugem krogu predsedniških volitev je Nataša Pirc Musar prejela 53,86 odstotka glasov, protikandidat Anže Logar pa 46,14 odstotka. Volilna udeležba je bila 51,22-odstotna.

Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo. Maksimalno se bom potrudila, da se bomo vsi skupaj v politiki poenotili o strateških temah,“ je napovedala novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar in podarila, da bo kot nova predsednica republike ponosno vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki so ji ga dali volivci: „Želim si, da Slovenija postane država, kjer bodo starejši preskrbljeni in slišani, kjer bodo mladi želeli ostati. Želim si Slovenijo, kjer se bomo bolj zavedali, da nas čakajo hudi časi zaradi podnebnih sprememb. Mladi nam zdaj na politična ramena nalagajo odgovornost, da poskrbimo za naš planet, da bodo naše naslednje generacije, torej naši otroci, živeli v zdravem in čistem okolju.“

Drugega kroga predsedniških volitev se je po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije udeležilo 53 odstotkov volivk in volivcev. Med volilnimi enotami so najvišjo volilno udeležbo zabeležili v volilni enoti Kranj, in sicer 55,91-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 49,14 odstotka volivk in volivcev.

Foto: FB Anže Logar

Anže Logar je prvi predsednici republike Nataši Pirc Musar čestital za zmago in ji zaželel, da bo delovala povezovalno ter da bo predsednica vseh državljank in državljanov, kar Slovenija v tem trenutku potrebuje še bolj kot kadarkoli do sedaj. „V interesu nas vseh je, da imamo dobro predsednico,“ je poudaril Anže Logar in nadaljeval: „Razlike med nami so in bodo, ampak to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste glas oddali meni, da čestitate tudi prvi slovenski predsednici.“ Logar se je ob tem zahvalil vsem volivcem ki so glasovali za: „Že dolgo ni bilo toliko pozitivizma v slovenski politiki. Velika množica nam je jasno in glasno sporočila, da je sodelovanje edina prava pot za našo prihodnost, to je velik kapital za naprej,” je med drugim še povedal Logar.

Anže Logar: “V 23 letih politike sem se marsičesa naučil, tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega.“

Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, dan prej pa bo zaprisegla pred državnim zborom.