Širitev virusa zaradi odprtih meja: ZAOSTRITEV UKREPOV

Foto: Demokracija

Po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović, so zadnji primeri okužbe z novim koronavirusom posledica odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov, opozarja Beovićeva.

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom pri treh osebah, včeraj pa so bili pozitivni štirje vzorci.

Foto: Arhiv BOJANA BEOVIĆ

Ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih dneh so se ljudje očitno preveč sprostili, opozarja Beovićeva. V večini gre za vnose virusa iz tujine, situacija pa je kar kritična. Po njenem mnenju bi bilo potrebno takoj zaostriti ukrepe na mejah in za države s t. i. rdečega in črnega seznama, ki jih ima Nacionalni inštitut za javno zdravje (nijz), zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. Kot je poročal Radio Slovenija, gre v večini primerov za države z Balkana.

V Severni Makedoniji so danes poročali o rekordnem dnevnem številu smrtnih žrtev covida-19 od izbruha epidemije. Umrlo je devet bolnikov, skupaj doslej 210. V zadnjih 24 urah so potrdili 193 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo največje število, poroča regionalna televizija N1.