Širitev ajdovske družbe Bia Separations: V ZDA IN GORICO

Foto: biaseparations.com

Družba Bia Separations iz Ajdovščine bo zaradi povečevanja dela širila proizvodnjo tudi v ZDA ter v Gorico v Italiji. Vse investicije bo uspešno ajdovsko podjetje izvajalo z lastnim denarjem, saj je že 15. maja doseglo višino vseh prihodkov preteklega leta.

Bia Separations trenutno sodeluje z osmimi podjetji, ki razvijajo cepivo za nov koronavirus. “V vseh teh primerih je naš delež postavitev čiščenja potencialnih zdravil oziroma cepiv in pomoč pri postavitvi proizvodnih linij. Mi se s samim razvojem cepiv in zdravil ne ukvarjamo, naše podjetje ni bilo ustanovljeno s tem namenom in se tega tudi strogo držimo,” pravi direktor Bia Separations Aleš Štrancar.

Večina naročnikov uspešne ajdovske družbe prihaja iz ZDA, ki si želijo cepivo proti novemu koronavirusu najprej zagotoviti svojim državljanom. Pri iskanju cepiva Bia Separations sodeluje še z dvema evropskima partnerjema, vključeno pa je tudi v slovenski projekt.

Širitev proizvodnih prostorov v Ajdovščini že poteka. “Ko bo potrjen eden od projektov, v katerih iščejo cepivo proti novemu koronavirusu, bo zelo verjetno treba hitro dodatno širiti proizvodne kapacitete. V tem primeru jih bomo širili v Ajdovščini. Postavitev proizvodnega obrata zunaj Ajdovščine namreč ne bi bila dovolj hitra, da bi uspeli zadostiti vsem potrebam,” pojasnjuje Štrancar.

Uspešno ajdovsko podjetje sodeluje tudi pri pripravi zdravila za zdravljenje spinalne mišične atrofije, ki je bilo v Evropi že pogojno potrjeno.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Zaradi pandemije načrti za gradnjo proizvodnje v ZDA stojijo. Lokacija še ni izbrana, a zamujenega ni ravno veliko, saj je po časovnici predviden zaključek gradnje proizvodnje do konca leta 2023. Prvi korak k novi investiciji so naredili tudi v Gorici v Italiji, kjer naj bi razvijali nov program podjetja, kar pomeni tudi nove zaposlitve. Z gradnjo želijo začeti že prihodnje leto.