Simulacija masovne nesreče v Novi Gorici

Foto: FB Gasilska enota NG

Danes med 10. in 14. uro bo v prostorih Zdravstvenega doma Nova Gorica in njegovi bližnji okolici potekala terenska vaja masovne nesreče Amok 2021. Zaradi izvedbe koordinirane vaje je od 6. ure popolna zapora ceste na Rejčevi ulici in na Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici.

Vaja je izvedena v sklopu projekta »NEX AID – Čezmejna mreža sistemov nujne medicinske pomoči in upravljanja množičnih nesreč«, ki je financiran s sredstvi ESRR v okviru programa Interreg V-A Italia– Slovenija 2014 – 2020.

Amok dogodek je izjemen varnostni pojav, ko eden ali več storilcev brezciljno ali sistematično ubijejo ali poškodujejo eno ali več oseb. Ob taki varnostni grožnji je nujen koordiniran nastop vseh intervencijskih služb pod vodstvom policije za varno in učinkovito posredovanje ter dober uspeh na intervenciji. Masovna nesreča je izziv za vse intervencijske službe, saj je za uspešno izvedbo potrebno dobro sodelovanje in poznavanje protokolov ukrepov v dogodkih, ki terjajo veliko število poškodovancev, sporočajo iz novogoriške občine.

Na vaji sodelujejo Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica, Zdravstveni dom Ajdovščina, Zdravstveni dom Tolmin, Zdravstveni dom Postojna, Policijska uprava Nova Gorica, Gasilska enota Nova Gorica, Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica, Regijski center za obveščanje, Civilna zaščita Mestne občine Nova Gorica, Rdeči križ, Urgentni center Nova Gorica, Urgentni center Izola, Urgentni center Jesenice, bolnišnica Catinara iz Trsta, gostje iz Občine Benetke in prostovoljci “poškodovanci”.

Cilji simulacije Amok situacije so preizkus sistema mobilnih enot v sodelovanju z drugimi intervencijskimi službami ob sočasnih intervencijah s sodelovanjem z bolnišnicami, preizkus komunikacije na množični nesreči (med mobilnimi enotami, gasilci, policisti in bolnišnico) ter preverjanje usposobljenosti sodelujočih intervencijskih služb za Amok situacije, so še zapisali na spletni strani novogoriške mestne občine.