Sestre Svetega Martina (SSM) so tudi letos v dokaz in razmislek o zdravem načinu življenja organizirale krvodajalski dan. H krvodajalstvu so že desetič spodbudile številne prijatelje in znance, ljubitelje vin in kulinarike, nagovorile pa so tudi mlade. Skupno se je v centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica zbralo 47 krvodajalcev, zabeležili so 43 uspešnih odvzemov krvi, med temi je kar 5 udeležencev kri darovalo prvič.

SSM so se že pred dobrim desetletjem zavezale, da bodo vsako leto v času med martinovim in začetkom večjih vinogradniških del k prostovoljnemu darovanju krvi spodbudile svoje somišljenike. Kot spodbudo za organizacijo jubilejne krvodajalske akcije so SSM na slavnostni akademiji ob 70-letnici Rdečega križa Nova Gorica prejele tudi posebno priznanje. Z letošnjo krvodajalsko akcijo so SSM želele povezati čim več ljubiteljev vina in kulinarike, pa ne le te. Idejo so razširile tudi med mlade. Za krvodajalstvo se je prvič odločilo 5 udeležencev, ki so potrdili, da jim je bila organizirana akcija SSM dobra spodbuda. V družbi je krvodajalstvo nedvomno bolj sproščeno, kar so z udeležbo članov dokazali tudi v Rotary klubu Medana. Med krvodajalci so bile tudi članice združenja Ženske in vino Slovenija, vinarji in vinarke, gostinci in drugi. Mnogi so akciji SSM zvesti od samega začetka.

Krvodajalstvo je humano dejanje, s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. Po oceni dr. Alenke Medvešček, vodje centra za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, znašajo potrebe po krvi v šempetrski bolnišnici v povprečju 3500 eritrocitnih komponent letno, v Sloveniji pa okoli 100.000. Presunljiv je podatek, da v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje transfuzijo krvi. Krvodajalstvo ni samoumevno, zato je na mestu zahvala vsem krvodajalcem in organizatorjem krvodajalstva za njihovo solidarnost in nesebičnost pri zagotavljanju zadostne količine varne krvi. SSM so dr. Alenki Medvešček izročili zahvalno plaketo s spominsko fotografijo za uspešno dolgoletno sodelovanje pri organizaciji krvodajalskih akcij.

V nadaljevanju dneva so SSM zahvalno plaketo podelile tudi županu Občine Šempeter-Vrtojba, mag. Milanu Turku, kot dolgoletnemu podporniku akcije in tudi krvodajalcu. Za udeležence krvodajalske akcije je sledil sprejem v občinskih prostorih, kjer so zbrani ob prijetnem druženju in klepetu z Danjelo Šibav lahko spoznavali vina iz Domačije Šibav iz Neblega. Skupaj so si delili občutke in mnenja o krvodajalski izkušnji ter skupaj nazdravili, seveda na dobro kri.   

SSM so po zaključku akcije zadovoljne s potekom in udeležbo. S pogumnim in človekoljubnim dejanjem so pokazale veliko spoštovanje do tistih, ki so krvodajalci že več let. Še posebej pa so vesele, da so k razmisleku o krvodajalstvu spodbudile tudi take, ki krvi doslej še niso darovali. Ti so bili s ponosom sprejeti v veliko družino slovenskih krvodajalcev, ki odgovorno pomagajo pri zdravljenju in reševanju življenj.

Občino Brda je na krvodajalski akciji zastopala direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, ki je tradicionalna udeleženka in krvodajalka na akciji Sester Svetega Martina.

Vir: https://www.obcina-brda.si/

foto: Sestre Svetega Martina, Tina Novak Samec