Sartorius BIA Separation d.o.o. te dni  odpira vrata novih dodatnih laboratorijskih  prostorov v ajdovski obrtni coni. Investicija v nove prostore je vredna 10 milijonov evrov. S svojimi izdelki in storitvami sodelujemo pri razvoju zdravil – tudi za genske okvare, ki predstavljajo pravo revolucijo pri zdravljenju prirojenih genskih napak, razvojnih predkliničnih fazah zdravil za zdravljenje posameznih oblik raka, tudi diabetesa, in prečiščevanju učinkovin (na primer cepiva za influenco, zika, malarijo, RSV, HPV in Covid).

V podjetju Sartorius BIA Separations z 252 zaposlenimi, med katerimi prevladujejo doktorji znanosti, magistri in znanstveniki z visoko in višješolsko izobrazbo v povprečju stari 35 let, te dni del zaposlenih selimo v večje in sodobnejše prostore.

Selitev predstavlja prvi korak k vzpostavitvi kampusa Sartorius BIA Separations. S to zaključeno naložbo smo obstoječo površino, ki je doslej znašala 8800 kvadratnih metrov, povečali za 4500 kvadratnih metrov. Postopno bo sledila še gradnja dveh delov kampusa, drugi v vrednosti med 5-7 mio EUR in tretji, proizvodni del, v vrednosti 20-30 mio EUR.

Od laboratorijev do skladišč

»Selitev zaposlenih v te nove prostore predstavlja tudi začetek razvoja kampusa.  Z razvojem in večanjem obsega dela smo morali povečati prostorske, predvsem laboratorijske zmogljivosti za Upstream, proizvodnjo (virusnih) vektorjev , analitiko in naš  PATfix ® produkt. Slednji je visoko zmogljiv analitski sistem, zasnovan za zagotavljanje medprocesne analize in kontrole procesov. Zagotavlja hitre analize visoke ločljivosti in izkorišča celoten potencial analitskih monolitnih kolon. Prav tako bo tu nova proizvodna linija »well plates« soprodukti, ki omogočajo presejanje več kromatografskih pogojev hkrati ali visoko zmogljivo čiščenje na majhni skali.  Hkrati na trg pošiljamo tudi nov produkt –  Alkalizator. Alkalizator je popolnoma avtomatiziran in-line sistem za lizo z zaprto zanko za enkratno uporabo za razvoj procesa do pilotnega obsega. Poleg tega bomo v pritličju nove stavbe  imeli  t. i. čiste prostore – laboratoriji z izjemno strogimi varnostno higienskimi zahtevami in močnim prezračevanjem ter dodatne skladiščne prostore. V novem objektu so tudi  pisarne za del naših zaposlenih v teh laboratorijih,« pojasnjuje direktorica Sartorius BIA Separations dr. Jana Krapež Trošt.

Pomen selitve za zaposlene in lokalno skupnost

S tem podjetje širi svoje zmogljivosti za poslovne partnerje in naročnike – farmacevtska in razvojna podjetja za zdravila in učinkovine. »Razvoj novih  produktov in utrjevanje pozicije na trgu nam zagotavljajo tako finančno kot pozicijsko  varnost za naše zaposlene in nova delovna mesta v prihodnje,« je povedala vodja oddelka za Razvoj procesov virusi v Sartorius BIA Separations Maja Leskovec.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je ob lanskem praznovanju 25-letnice podjetja poudaril širši pomen podjetja za ajdovsko področje:  »Gre za izjemno inovativno, prodorno in uspešno podjetje. Kolikor se le da, mu stojimo ob strani in podpiramo njihovo dejavnost, predvsem z omogočanjem prostorskih zmožnosti, da se lahko širijo.«

Vrhunska, svetovno iskana biotehnologija v mali vipavski dolini

V poslovnih enotah podjetja imamo proizvodnjo, izvajamo storitev čiščenja nukleinskih kislin,  storitev čiščenja virusov in podobnih delcev,  PATFix in analitiko, plate in manjše nove produkte ter poslovni center za plasma fractination – Plazmo loči na posamezne beljakovine ali frakcije plazme.

Ogromna zaščitena intelektualna lastnina, največji trg ZDA

V podjetju imamo mednarodno zaščitenih več deset patentov za postopke in izdelke, med drugim monolitne kolone, že omenjeni PATFix, Plates, storitve postopkov prečiščevanja različnih zdravilnih učinkovin za stranke, pri čemer so patenti večinoma vezani na procese in ne na produkte.  Poslovne partnerje, za katere prečiščujemo učinkovine ali sodelujemo pri razvoju zdravil ali metod za te postopke, pa imamo kar v 80 % v ZDA, sledijo azijski partnerji.  Med njimi velja omeniti Arcturus BioNet Asia, Arnav, Biotech, Teknova, Exopharm Pharmaron, VivaZome, NuvonisAndelyn in seveda Avexis/Novartis, ki je z zdravilom (učinkovino smo v razvojni fazi prečiščevali prav v našem podjetju) pomagal slovenskemu dečku z gensko okvaro Krisu, da je shodil.

Z inteligentnimi filtri do manj stranskih učinkov zdravil

Sartorius BIA Separations je edinstvena biotehnološka družba pri nas, katere glavna dejavnost je proizvodnja t. i. inteligentnih filtrov: družba je razvila lastno tehnologijo in orodje za kromatografsko ločevanje različnih (bio) molekul, predvsem v procesih proizvodnje, čiščenja in diagnostike. Ukvarjamo se s proizvodnjo, marketingom in razvojem CIM (Convective lnteraction Media) monolitnih kolon za pridelavo biofarmacevtikov in kitov za pridelavo biofarmacevtikov. Biofarmacevtiki ali biološka zdravila so zdravila proizvedena s pomočjo tehnik molekulske in celične biologije, ki so po kemijski zgradbi proteini. Najbolj razširjena biološka zdravila so rekombinantni proteini (inzulin, eritropoetin, filgrastim … ). V zadnjem času se vse bolj uveljavlja nova skupina bioloških zdravil: monoklonska protitelesa, ki so uspešna zdravila za zdravljenje posameznih oblik raka. Delujejo zelo usmerjeno na rakaste celice, zato imajo zelo malo stranskih učinkov na bolnikovo telo.

»Naš fokus v prihodnje bo predvsem usmerjen v na povečanje prodaje in tržnega deleža,« še zaključuje ob pomembnem razvojnem mejniku, selitvi v nove prostore, direktorica Sartorius BIA Separations dr. Jana Krapež Trošt.

 

  • [color-box color=”blue”]

   • Z biotehnologijo v mali vipavski dolini posegamo v sam vrh znanstvenega razvoja, raziskav, analitike in prečiščevanja spojin za zdravila za zdravljenje raka, genske terapije ter izdelkov s filtri za prečiščevanje zdravilnih učinkovin
   • Z novimi laboratoriji vrednimi 10 mio EUR do boljših delovnih pogojev za nadaljnji razvoj
   • Pomagali tudi pri razvoju zdravila za malega Krisa
   • Moč slovenskega znanja na področju čiščenja zdravilnih učinkovin posega v svetovni vrh biotehnologije, kar se odraža v širjenju tujih trgov, rasti podjetja in novih zaposlitvenih potrebah.

[/color-box]

Spletno uredništvo
Vir: Sporočilo za javnost Sartorius BIA Separations