Rušenje vlade se nadaljuje: DEJSTVA GOVORIJO DRUGAČE

LMŠ, SD, Levica in SAB očitajo vladi Janez Janše, da se je odrekla dodatni kvoti cepiva. Dejstva govorijo drugače, saj je Slovenija po precepljenosti nad evropskim povprečjem in med 10 najuspešnejšimi državami na svetu.

LMŠ, SD, Levica in SAB so v DZ, ki se o ukrepih za preprečitev širjenja virusa s stroko, vlado in predsednikom države Borutom Pahorjem ne želijo pogovarjati, nadaljujejo z rušenjem vlade. Tokrat so vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. Očitajo mu kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Očitajo mu pritiske na medije in tožilstvo.

Foto: Pixabay

Predlagatelji izpostavljajo, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva, s tem pa številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe. To je po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca sporno zlasti zato, ker je “cepljenje tisto, ki ga vsi priznavajo kot učinkovito v boju proti epidemiji”. Dejstva govorijo drugače, kar je razvidno iz semaforja precepljenosti na dan 31. marec 2021. Slovenija je namreč s kazalnikom 17,69 cepljenih oseb na 100 prebivalcev nad EU povprečjem in med 10 najuspešnejšimi državami na svetu.

Foto: Pixabay

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je na podlagi mnenja svetovalne skupine za cepljenje naročal predvsem AstraZeneco, ki je bila sprva predstavljena kot najhitrejša in najcenejša, a sedaj dobavlja zgolj četrtino pogodbenih količin. Po Gantarjevem odstopu je ministrstvo, do imenovanja novega ministra, začasno prevzel Janez Janša. V tem obdobju si je Slovenija dodatno izborila še skoraj 1.5 mio doz BF cepiv, kar nam omogoča sedanji nadpovprečni tempo cepljenja, kar je dovolj za zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito zaustavitev večine epidemičnega vala do začetka poletja.