Rihemberški grad znova vabi: ODPRT DO MARTINOVEGA

Foto: vipavskadolina.si

Novogoriška mestna občina je grad Rihemberk, ki je znova odprt za obiskovalce, predala v uporabo zasebnemu zavodu Svitar, nevladni organizaciji, ki deluje z namenom ohranjanja in interpretacije kulturne dediščine. Ta bo obiskovalce s svojimi lokalnimi sodelavci na gradu sprejemala v naslednjih poletnih sezonah, letos vse do Martinovega.

V času zimskega zaprtja so obnovili grajska vhodna stolpa in strehe južnega palacija ter nadgradili dele grajskega obzidja s posebno apneno tehnologijo, ki se je stoletja uporabljala pri gradnji kamnitih stavb.

Srednjeveška utrdba s trojnim obrambnim obzidjem in najvišjim grajskim stolpom v Sloveniji je ena izmed najbolj izpostavljenih in opaznih točk Vipavske doline. Obiskovalcem ponuja sprehod po zunanjih površinah medzidij, dvorišč in parka, po trati in med drevesi med stolpiči in zidovi grajskih stavb.

Foto: FB Rihemberk Branik

Za posamezne obiskovalce bo grad odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, za manjše skupine ob predhodnem dogovoru tudi med tednom. Grad so načrtovali odpreti že konec aprila, a se je odprtje zavleklo do poletja. Ob ugodnih epidemioloških razmerah je slovesnejši dogodek ob odprtju gradu predviden v začetku jeseni.