Razstava Mirsada Begića v Galeriji Rika Debenjaka: BORIS OBISKAL PAHORJA

Foto: Radivoj Zavadlav

V Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu ob Soči je bila od 20. aprila do 7. maja 2018 razstava kiparja Mirsada Begića, ki se portretiranju od nekdaj z veliko klasičnega znanja v celoti predaja. Da bi čim bolj upodobil značaj portretiranca, išče najvidnejše detajle ki ga določajo. Izbral si je pisatelja Borisa Pahorja, ki se je z veseljem udeležil zaključka razstave.

Foto: Radivoj Zavadlav

Ob nastajanju kipa Pahorjeve glave je risal risbe s tankim peresom, ogljem ali kavo na večje ali manjše kose papirja, ki jih je umetnik velikokrat nosil kar v žepih ali vrečkah. Te so bile ob postavitvi razstave postavljene v razstavni prostor. Z željo, da bi lasten kip videl tudi portretiranec, se je Boris Pahor, ki šteje častitljivih 104 let, udeležil zaprtja razstave.

Foto: Radivoj Zavadlav

Ob županu Občine Kanal ob Soči Andreju Maffiju so Borisa Pahorja sprejeli še predsednik galerijskega sveta Peter Blažej, predsednica Prosvetnega društva Soča Kanal Milica Zimic ter ostali udeleženci dogodka. Prisustvoval mu je tudi filozof in priznani fotograf Evgen Bavčar, ki živi v Parizu, veliko časa pa še vedno preživi v rodnem Lokavcu. Boris Pahor je v govoru med drugim poudaril skrb za izgubljanje identitete slovenskega naroda. Ob tem je Begić izpostavil tudi izgubo čutnosti pri prihajajočih generacijah.

Elena Zavadlav Ušaj