Raštel v Gorici zapira trgovine: VRSTA ZA KAVBOJKE

Foto: ML

Pred tremi in več desetletji se je v Raštelu trlo kupcev, predvsem iz Slovenje. Danes nekdaj najbolj trgovska ulica v Gorici žalostno sameva.

V časih nekdanje Jugoslavije je bilo potrebno na nakup priljubljenih kavbojk v Gorici čakati v vrstah. Zanje je bilo potrebno odšteti kar lepe denarce, a to nas ni zaustavilo. Tudi dejstvo, da so nas italijanski trgovci marsikdaj slabšalno klicali „Slavi“ (Slovani). Le kdo bi si takrat misli, da se bodo stvari v naslednjih letih obrnile na glavo. Sedaj Italijani polnijo naše trgovske centre, Slovenci pa v sosednjo državo skorajda ne zahajamo več.

Foto: ML

Tokratni obisk Raštela nam ponuja povsem drugačno sliko. Srečati je mogoče le nekaj mimoidočih. Starejši trgovec, ki je pred leti doživljal povsem drugačne prizore, si je pred tobačno trgovino privoščil pipo, mlajša ženska z otrokom v vozičku pa je po tlakovani ulici  ob ropotu kolesc hitela v smeri Travnika.  Obratujočih trgovin je v Raštelu le še za vzorec, na marsikateri že krepko dotrajani zgradbi pa lahko preberemo, da je naprodaj. A kupcev ni na vidiku in Raštel vse bolj bolj žalostno sameva.

Kot je poročal Primorski dnevnik, so se maja morali sprijazniti z zaprtjem lastniki bara na Verdijevem korzu, ki je tik ob glavni pošti zasedal prostore nekdanje kavarne in sladoledarne. Zgodovinska dejavnost je ob spremembah imena in lastnikov neprekinjeno delovala od časa druge svetovne vojne. Upravitelji so se previsoki najemnini morali vdati, tako da po več kot sedmih desetletjih sedaj prostori samevajo.

Foto: ML

Vrata sta zaprla tudi mesnica v ulici Nizza, kjer so krajani skoraj tri desetletja kupovali meso ter picerija v Nunski ulici, kjer so po 32 letih neprekinjenega obratovanja postregli še zadnjo pico. Po obnovitvi prostorov bo kot vse kaže lokal vendarle zaživel z novimi lastniki.

ML