Prve okužbe v Domu upokojencev v Petrovem Brdu: V IDRIJI 17 NOVIH OKUŽB

Foto: Wikipedia

V sredo je bilo največ novih primerov okužbe v Goriški regiji potrjenih v občini Idrija, kar 17, v ajdovski pa 14. Prve okužbe so zabeležili v Domu upokojencev Podbrdo, v enoti Petrovo Brdo.

Številčno največ aktivno okuženih, 128, je trenutno v Ajdovščini, s 109 sledi novogoriška mestna občina. Najmanj aktivno okuženih je še naprej v občini Kobarid in sicer le 11. V tej občini je tudi najugodnejša 14 dnevna pojavnost okužb (na 100.000 prebivalcev) v Goriški statistični regiji in znaša 271. Glede na število prebivalcev je krepko na vrhu občina Bovec z 38-timi aktivnimi okužbami, kar pomeni 1.237 okužb na 100.000 prebivalcev.

Vir: Sledilnik za covid-19 – Sredine okužbe po regijah

Skupno število vseh zabeleženih okužb na severnem Primorskem je 914. Število aktivno okuženih po občinah Goriške regije po podatkih sledilnika za covid-19: Ajdovščina 128, Nova Gorica 109, Idrija 79, Tolmin 66, Bovec 38, Vipava 33 Šempeter-Vrtojba 30, Miren – Kostanjevica 29, Renče-Vogrsko 26, Brda 20, Cerkno 20, Kanal ob Soči 18, Kobarid 11.

Do prvih okužb je prišlo tudi v eni izmed treh enot Doma upokojencev Podbrdo in sicer v enoti Petrovo Brdo v občini Tolmin, kjer je nastanjenih 93 varovancev in kjer je 53 zaposlenih, poroča Regijski štab CZ za severno Primorsko. Pri testiranju sta bila ugotovljena pozitivna brisa dveh varovancev. To je bil “alarm” za občinski štab civilne zaščite in tudi Zdravstveni dom Tolmin. Kot je povedal namestnik poveljnika občinskega štaba CZ Tolmin Miha Vencelj, so takoj aktivirali gasilce iz PGD Podbrdo in enote širšega pomena PGD Tolmin, ki so ponoči razkuževali prostore doma. Ob sodelovanju regijskega štaba CZ za severno Primorsko so včeraj dopoldne zagotovili napihljiv šotor ter zabojnike s tuši za vzpostavitev posebne izstopne točke. Kot je še pojasnil Miha Vencelj, je občinski štab CZ v stalnem kontaktu z vodstvom Doma upokojencev ter Zdravstvenim domom.

Foto: Dom upokojencev Podbrdo – enota Petrovo Brdo

Iz občinskega štaba CZ Tolmin znova pošiljajo poziv prebivalstvu: „Obnašajmo se odgovorno in strogo spoštujmo ukrepe.  S tem, ko varujemo sebe, varujemo zdravstveno osebje, negovalke in končno rizične skupine.“

Iz občinskega štaba CZ Ajdovščina so sporočili, da je koordinacijska skupina po ogledu predvidene in primarne lokacije za vzpostavitev rdeče cone v Hiši mladih v Ajdovščini ugotovila, da objekt ni primeren, saj so prostori premajhni. Skupina je kot ustreznejšo lokacijo prepoznala dvorano KS Lokavec.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V novogoriški mestni občini so uskladili postopke glede oskrbe obolelih in pomoči potrebnih občanov. Tudi glede dostave zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin na dom za vse, ki tega v dani situaciji ne morejo opraviti sami. Kot poroča štab CZ novogoriške občine, bodo s temi aktivnostmi začeli v ponedeljek.