Prva okužba v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo: PADLA ŠE ZADNJA TRDNJAVA

Foto: Pixabay

Včeraj je do prve okužbe prišlo še v zadnjem od 12 domov na severnem Primorskem in sicer v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo. Kot je za regijski štab CZ povedala vodja enote Marjeta Tuta, je potrjena okužba pri eni stanovalki, ki je bila takoj premeščena v rdečo cono znotraj doma.

V tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo sta bila pozitivna hitra testa še pri dveh stanovalkah, ki se nahajata v sivi coni. Rezultate PCR testov še čakajo. Vse tri stanovalke so bile prejšnjo nedeljo cepljene s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Sicer pa se je v domu cepila velika večina ob 132 stanovalcev, v sporočilu za javnost navajajo v Regijskem štabu CZ za severno Primorsko.

Foto: Dom upokojencev Podbrdo – enota Tolmin

Kot je povedala Marjeta Tuta, so po prvi ugotovljeni okužbi v domu aktivirali vse sile, da bi preprečili morebitno širjenje virusa. Urejajo rdeče cone, pri večini zaposlenih in še 15 stanovalcih so opravili testiranja (PCR), vse ostale oskrbovance pa bodo testirali v četrtek. Kako je prišlo do vnosa virusa še ni znano.

Okužbe so se razširile tudi v Varstveno delovnem centru (VDC) Nova Gorica. Kot je povedal v.d. direktorja Stanislav Rijavec, je po zadnjih podatkih okuženih 10 zaposlenih in 10 oskrbovancev in uporabnikov. Nihče od teh še ni bil cepljen.

Foto: Pixabay

V Tolminu in Novi Gorici so včeraj začeli tudi z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi. V Novi Gorici so jih opravili 246, pozitivnih jih je bilo 18 (7,3 %), v Tolminu pa je bilo vseh 55 odvzetih brisov negativnih.