Projekt Kar sejemo, to žanjemo: SONČNICE ZA ŽIVLJENJE

Foto: Pixabay

Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k ohranjanju narave. Čebele imajo pri tem ključno vlogo, zato Čebelarska zveza Slovenije spodbuja sajenje medovitih rastlin. Z letošnjo vseslovensko akcijo sejanja sončnic želi spodbuditi setev rastline, ki je koristna paša tako za čebele kot tudi ostale opraševalce.

Projektu Kar sejemo, to žanjemo, ki je letos namenjen spodbujanju gojenja sončnic, so se pridružili številni partnerji, med drugim tudi kmetijske šole, ki so v maju posejale semena sončnic, ki jih je darovala Semenarna Ljubljana. Sončnice je posejalo več šol, in sicer Biotehniški center Naklo, Grm, center biotehnike in turizma Novo mesto, Biotehniška šola Rakičan, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju, Šolski center Šentjur in Biotehniška šola Ptuj.

Foto: Pixabay
Okrog tretjine svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki jih oprašijo živali. Pri tem imajo zelo pomembno vlogo čebele. Njihov obstoj je ključnega pomena za preživetje človeštva.

27. avgusta bo na kmetijsko živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni potekala strokovna razprava o pomenu gojenja sončnic. Številni strokovnjaki različnih področij bodo predstavili širši pomen gojenja sončnic in tako spodbudili pridelavo ter predstavili možnosti odkupa pridelka. Po razpravi bo sledil ogled nasada sončnic. V oktobru bo Čebelarska zveza Slovenije na sejmu Narava – zdravje v Ljubljani organizirala zaključni dogodek, kjer bodo poskrbeli za pokušino domačega peciva s semeni sončnic, medu in drugo.

Foto: Pixabay

Na spletni strani Čebelarske Zveze Slovenije www.czs.si so objavljeni koristni nasveti za pridelavo sončnic, ki so jih pripravile strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Uredništvo