Priznanje JSKD OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine: NAJBOLJ KULTURNA ŠOLA

Foto: FB OŠ Danila Lokarja

Naziv najbolj kulturne šole, ki ga izbira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), si je prislužila Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina. Naziv kulturna šola je letos prejelo 85 osnovnih šol, ki so zadostile pogojem, v ožji izbor za višja priznanja pa se jih je uvrstilo 13.

Projekt Kulturna šola poteka 14 let. Doslej je ta naziv prejelo že več kot 300 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Kljub epidemiji covida-19 so v šolskem letu 2019/2020 v sodelovanju z JSKD v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. Kot pojasnjujejo iz JSKD, se v programe sklada vključuje okoli 60 odstotkov celotne osnovnošolske populacije.

“Naziv Naj kulturna šola je za nas spodbuda in zagon za nadaljnje delo in upam, da nam bo tudi trenutna situacija to omogočala. Maske in maloštevilno občinstvo nas spravljajo v žalost, a trudimo se iskati nove poti, na primer s pomočjo tehnologij. Vsekakor ne bi zmogli tudi brez podpore občine in lokalne skupnosti. Mislim, da smo s pridobitvijo tega naziva stopili v velike čevlje, a se bomo zavzeto pripravljali za naslednje leto, ko bomo gostili zaključno prireditev,” pravi ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Irena Kodele Krašna.

Vrednost kulturnega udejstvovanja učencev in mentorjev zmagovalne šole je med drugim v tem, da je to prepoznano širše v lokalni skupnosti, je v obrazložitvi zapisala komisija. Povezujejo se namreč z različnimi organizacijami, društvi in posamezniki iz lokalnega okolja.

Poleg naziva Naj kulturna šola so v ponedeljek podelili še priznanja v kategorijah, vezanih na velikost šole ter za posebne dosežke na devetih kulturnih področjih, kot so folklorne dejavnosti, gledališke in lutkovne dejavnosti, likovne dejavnosti ter zborovske dejavnosti.