Prihaja polarni mraz: NAJHLADNEJE V SREDO

Foto: Pixabay

Zadnje dni februarja bodo temperature krepko pod ničlo, tudi čez dan. Najhladnejši dan vremenoslovci napovedujejo v sredo, ko naj bi se temperatura spustila tudi do minus 15 stopinj Celzija. Podobno mrzlo je bilo v Sloveniji lanskega januarja, ob koncu februarja pa nazadnje pred trinajstimi leti.

Vremenoslovci najnižje temperature napovedujejo v sredo, ko naj bi veter pojenjal. Jutranje temperature bodo v notranjosti države med minus 15 in minus 20 stopinj, v mraziščih tudi okoli minus 25 stopinj. Na Goriškem in ob morju bo med minus štiri in minus osem stopinj Celzija, kažejo napovedi Arsa. Mraz bo vztrajal vse do četrtka, ko se začenja marec.

Foto: Pixabay

Velik del Evrope, tudi Slovenijo bo prihodnje dni od severovzhoda preplavil zelo mrzel celinski zrak. Jutri čez dan bodo temperature v Sloveniji okoli minus pet stopinj Celzija, ponekod na vzhodu pa še nižje. Na jugu in jugovzhodu države lahko pričakujemo tudi rahlo sneženje. Na Primorskem se bo burja znova okrepila, sunki pa lahko dosežejo hitrost do 120 kilometrov na uro.

Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, to je zadnje dni februarja ali prve dni marca, nastopi le nekajkrat v stoletju. Takšen mraz je pogostejši januarja ali v prvi polovici februarja.

Foto: Pixabay

Najnižjo temperaturo v Sloveniji -34,5 stopinje Celzija so doslej uradno izmerili na Babnem polju 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Ta rekord so zabeležili v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp so bile namreč neuradno izmerjene še občutno nižje temperature; na Lepi Komni 9. januarja 2009 celo minus 49 stopinj Celzija, poroča spletna stran Arso.

Uredništvo