Premier Janez Janša: ABSURDNIH OBTOŽB JE DOVOLJ!

Foto: FB Vlada RS

V izogib vnovičnim absurdnim obtožbam slovenske vlade je slovenski premier Janez Janša pozval predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen k ustanovitvi neodvisne komisije.

Spoštovana gospa predsednica, ne želimo, da se saga z neutemeljenimi obtožbami zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, še naprej širi po Evropi – na žalost deloma tudi s pomočjo posameznikov iz institucij EU – saj se večinoma uporablja za prikrivanje resničnih težav, s katerimi se sooča naša demokracija,” je predsednik vlade Janez Janša na predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen naslovil pismo za ustanovitev ad hoc delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov Evropske komisije in ostalih institucij, da v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev v Sloveniji.

Zaradi obtožb podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove in ponavljajočih se obtožb tiskovnih predstavnikov Evropske komisije v zvezi s svobodo tiska v Sloveniji, je Janez Janša predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen predlagal ustanovitev ad hoc delovne skupine, ki bi obiskala Slovenijo in se prepričala o stanju medijev, vladavine prava, neodvisnosti pravosodja in stanja demokracije.

Slovenija s 1. julijem letošnjega leta prevzema predsedovanje EU in si ne ne želi, da bi se tako kot leta 2008, ponovila zgodba o 571 podpisanih novinarjih, ki so v evropsko javnost poslali pismo, da predsedovanje predstavlja grožnjo za celotno Evropsko unijo, je zapisal Janša. Tudi takrat so namreč številni evropski mediji nekritično povzemali te absurdne obtožbe in jih ponavljali.

Foto: Pixabay

Kot opozarja predsednik slovenske vlade, se pred novim predsedovanjem vrstijo podobni poskusi, organizirani s strani istih oseb z liste 571 podpisanih iz leta 2007, z žalostjo pa ugotavlja, da pri tem sodelujejo tudi uradniki evropskih institucij. Ker se Slovenija odgovorno pripravlja na predsedovanje EU, premier Janša opozarja pred ponovnimi absurdnimi obtožbami, zato vabi ad hoc delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov Evropske komisije (lahko pa tudi sodelujejo predstavniki Evropskega sveta in Evropskega parlamenta), da v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev v Sloveniji.

Pismo in videoposnetke z grožnjami s smrtjo, množično objavljenih v slovenskih medijih, si lahko preberete in ogledate na povezavi: Predsednik vlade Janez Janša pisal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen | GOV.SI

Foto: MK

Janša je v nadaljevanju še izpostavil, da ima Slovenija res težave s stanjem demokracije, a so vzroki veliko globlji in starejši, povezani z elementi nedokončane tranzicije – najbolj zloglasne primere tudi predstavi. Von der Leynovi zagotavlja, da bo slovenska vlada omogočila članom delovne skupine dostop do vseh potrebnih informacij, hkrati pa jo poziva, da se čim prej dogovorijo za oblikovanje skupine, ki bi v poročilu tudi predlagala z evropskimi normami skladne ukrepe, s katerimi bi Slovenija odpravila probleme nedokončane tranzicije.