Prehod na poletni čas: PREPREČITI KAOS

Foto: Pixabay

Danes bomo z zimskega prešli na poletni čas. Premik ur z druge na tretjo nas bo prikrajšal za uro spanja. Na zimski čas se bomo znova vrnili 25. oktobra.

Premikanju urnih kazalcev očitno bijejo zadnje ure. Evropski poslanci so namreč lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021.

Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021. Evropski poslanci so države članice pozvali, naj se pri izbiri časa uskladijo, da bi preprečile kaos.

V Sloveniji je standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Ob ukinitvi premikanja ur naj bi v Sloveniji obveljal zimski čas. Podlaga za to odločitev je zakon o računanju časa.

Foto: Pixabay

Prvi premik ure so v želji, da bi pripomogel k zmanjšanju porabe energentov in boljšemu izkoristku dneva izvedli v Avstriji in Nemčiji po drugi svetovni vojni. V današnjem času je namen premikanja ure precej manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zaradi premikanja kazalcev zanemarljivi. Prav tako se državljani vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.