Pregledna razstava Berka v Ajdovščini: UMETNIK FOTOREALIZMA

Foto: napovednik.com, berko-slikar.si

V Lokarjevi galeriji v Ajdovščini so odprli razstavo umetnika Berka, ki bo na ogled do 14. marca. Razstavil bo okoli 60 del različnih likovnih tehnik, od slik na platnu iz 70. let minulega stoletja pa vse do najnovejših, sodobnih grafik, ki jih avtor kombinira s fotografijami.

Berko je eden redkih umetnikov v Sloveniji, ki se je v 70. letih s fotorealističnim upodabljanjem vsakdanjih motivov zavestno odvrnil od dominantne ekspresionistične prakse in abstraktne slike. Njegov opus od znamenite črno-bele slike, na kateri se je upodobil z ženo Zdenko, do popularne serije digitalnih grafik in slik velikega formata z naslovom Nikoli niste daleč od Berkove zvezde obsega še podobe, vzete iz družinskega albuma, iz popularnega medijskega sveta, floristične in ekološke motive ter izjemno zanimivo serijo kompleksnih hkratnih pogledov v interier in eksterier, ki se zrcalita v velikih steklenih površinah sodobne arhitekture.

Berko, katerega pravo ime je France Berčič, se je rodil 8. marca 1946 v Ljubljani, kjer je zaključil šolo za oblikovanje in pedagoško akademijo. Študijsko se je izpopolnjeval tudi v Grčiji, Italiji in drugod po Evropi. Slikarsko se je formiral v času poparta in fotorealizma. Od leta 1978 živi kot svobodni umetnik.

Berko je imel 77 samostojnih razstav, predstavil se je na številnih razstavah jugoslovanske in slovenske umetnosti ter na mednarodnih bienalih grafike. Bil je večkrat nagrajen. Leta 2011 je prejel Jakopičevo nagrado. Za grafiko je prejel grand prix v Kanadi, nagradili so ga tudi v Španiji in Argentini. Njegova dela hranijo muzeji sodobne umetnosti v Zagrebu, Beogradu, Ljubljani; njegov portret Roberta Redforda je ena redkih slovenskih slik, razstavljenih v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu.