Predstavlja se glasbena skupina Ardeo: PEVKE, KI GORIJO

Foto: Žan Horvat - Glasbena skupina Ardeo

V vročem poletnem popoldnevu sem se odpravila v Šempas, kjer sem imela priložnost spoznati dobro uglašena ter prijetno zgovorna dekleta glasbene skupine Ardeo. Večina poslušalcev pevke prepozna po nastopih s koncertnih ter kulturnih prireditev, tokrat, pa so nam postregle tudi z zakulisjem že dobro prepoznavne skupine, ki si je v treh letih delovanja nabrala precej glasbenih izkušenj, prav tako pa tudi veliko zanimivih zgodbic.

“Skupino sestavlja 10, z Goriške razpršenih deklet. Trenutno nas je celo 11, saj se nam je pridružila še ena članica, ki nam pomaga pri projektu, ki ga bomo izvajale septembra. Starost vseh punc je nekje med devetnajstim in dvaintridesetim letom, večinoma smo študentke. Štiri so že zaposlene, manjkajo le še otroci (smeh),” so se za začetek po pevski vaji predstavila dekleta.

Punce so na pobudo glasbene voditeljice skupine Mojce Cej začele prepevati leta 2014. Kot same pravijo, se je od takrat zasedba že večkrat spremenila. V določenem obdobju so bile tudi trio, danes pa je njihova skupina že precej okrepljena. Večina pevk ostaja redno skupaj skoraj dve leti. Z veseljem so nam zaupale, da so letos bogatejše za tri nove članice!
Foto: Arhiv glasbene skupine Ardeo

Kako, da ste se odločile za ime Ardeo?

Najprej naj omenimo, da večina ljudi napačno naglašuje naše ime, saj se Ardeo izgovori s poudarkom na začetnici A, beseda pa izhaja iz latinske besede, ki jo v slovenščini prevedemo v goreti oziroma žareti. Prvotno smo se sicer imenovale Voluntariat, po zavodu s katerim smo se združile z dobrodelnim namenom, da zberemo denar za društvo Ljubljanskih paraplegikov in tetraplegikov. Z njimi smo kar nekaj časa sodelovale, v nekem obdobju, pa smo začutile, da moramo kreniti na samostojno pot. Tako smo začele zbirati imena in po dolgem, dolgem času in po številnih predlogih, smo le izglasovale za ime Ardeo, ker se nam je zdelo, da nam najbolj pristaja.

Katera lastnost vam je skupna? Ali vas združuje le petje?

“Vse imamo rade pse…, razen ene (smeh). Kaj nam je skupno? Zelo rade govorimo, pogosto zaidejo pogovori tudi na tematiko o porodih (smeh) in vse smo družboslovke. Dve sta vzgojiteljici, novinarka, pravnica, psihologinja, glasbenica, andragoginja, ekonomistka, tržni analitik, svetovalka za zaposlovanje, socialna pedagoginja ter specialna in rehabilitacijska pedagoginja. Naša največja skupna lastnost, pa je želja po širjenju glasbe na Primorskem in krepitev zborovskega petja. Da živi aktivno naprej!”

Kako ste se združile v skupino?

“Ena nas je našla preko časopisa, druga nas je kontaktirala po našem koncertnem nastopu, ostale pa smo se večinoma dobile po poznanstvih. Nekaj avdicij smo sicer imele, ampak smo mnenja, da se večino stvari lahko naučiš. Avdicija je bila zgolj zato, da se spoznamo ter da se nenazadnje porazdelimo po glasovih.” 

Foto: Domen Vovk

Zakaj pa v skupini ni nobenega moškega?

“Hja, moške je kar težko dobiti. Zaenkrat smo se povezale v ženski krog, tako da še ostajamo ženska vokalna skupina. Stremimo tudi k povezovanju z raznimi moškimi solisti. Lepo vabljeni! Prav tako smo zelo vesele sodelovanja z raznoraznimi moškimi sestavi.”

Kako se odločate glede izbora pesmi, ki jih izvajate?

V prvem letu delovanja smo izbor prilagajale, glede na priložnosti, na katerih smo nastopale. Lani smo sklenile, da se kar čez poletje odločimo, v katere glasbene vode se bomo spustile. Letos smo »skočile« v vode Dalmacije, saj nas navdušujejo dalmatinske pesmi, tako ženske kot moške klape.

Katere pesmi še pojete? Imate tudi avtorske?

“Avtorskih še nimamo, ampak menimo, da se bomo kmalu podale tudi na to pot. Letos večinoma izvajamo dalmatinske pesmi, drugače pa so na repertoarju slovenske in tuje ljudske pesmi, slovenske popevke, narodne pesmi ter črnska duhovna glasba. Na kratko, skoraj vse zvrsti, saj se tudi prilagajamo priložnostim, kjer nastopamo.”

Vključujete tudi inštrumente?

“Pogostoma vključujemo inštrumente, na primer orgle, klavir, prečno flavto, violino, kontrabas, citre,  boben, kitaro, električno kitaro, tamburice… Ni, da ni. Večinoma pa temeljimo bolj na vokalih, ki bi jih tudi v prihodnosti rade obdržale kot glaven vir zvoka.”

Na vprašanje o poteku vaj je voditeljica povedala, da potekajo gladko. Včasih je potrebno tako punce, kot tudi njo opomniti na delo, da se ne izgubijo v debatah ali smehu, ki ga na vajah nikoli ne zmanjka. Punce dodajajo, da med vajo ni odmorov, saj se pogovori začnejo spontano in med petjem sproti ustvarjajo vzdušje. »Vedno smo na vajah tudi lepo pogoščene, dobimo piškote od voditeljice Mojce (smeh). Počutimo se kot doma!« Zgovorne članice se družijo tudi izven pevskih vaj, saj jih je skupina precej povezala.
Foto: Damijan Simčič

Katerih dogodkov se največ udeležujete?

“Samostojni koncerti, kulturne prireditve, poroke, rojstni dnevi, zabave… Letos smo bolj aktivno začele z organizacijo koncertov, veliko več tudi nastopamo ter sodelujemo z drugimi glasbenimi skupinami, tako vokalnimi, kot tudi instrumentalnimi. Med njimi so npr. klapa Planta, KD Vipavski tamburaši, Tamburateam, Gorenjski oktet, kvartet Karik, Quercus Quintet, MPZ Prijatelji, MPZ Lojze Bratuž, Renejem Fajtom, Andrejem Orlom, Davidom Čadežem,  Evo Dolinšek, Saro Rustja, Ajdo Lemut, Katarino Černe, Petrom Lackovičem, Matejem Lackovičem, raznimi cerkvenimi mešanimi zbori in drugimi. Zelo rade imamo tudi vse vrste plesa. Tako je za nami kar nekaj lepih trenutkov s Folklornim društvom Vipava, orientalsko plesalko Nežo Vodopivec, brake-dancerjem Nikom Pregara Sulerjem, hip hop plesalkama Brigito Kuštrin in Marušo Leban, electro-dancerjem Danijelom Mutićem… Skratka kjer dogaja, tam smo me! Za koncerte, ki jih me organiziramo tudi me kontaktiramo, drugače pa nas tudi drugi vabijo. Navadno gre za izmenjavo povabil na koncerte.”

Imate že plan za naslednji nastop?

“V poletju sta pred nami še dve poroki, oktobra planiramo nastop nekje v Posočju, 2. septembra pa nas boste lahko slišali tudi na Robinovi zabavi. Začnemo ob osmih na glavnem odru pred občino. Lahko pričakujete lepo presenečenje na našem nastopu, zasijale bomo v novi podobi!”

Kakšni so vaši cilji za skupino?

“Zagotovo se vidimo v prihodnosti skupaj. Naše ambicije in želje se spreminjajo iz leta v leto, zato delamo na prihodnosti. Ciljev si ne postavljamo preveč dolgoročno, saj nas je že izučilo, da ne smemo preveč načrtovati. Posvečamo se zgolj eni sezoni in stremimo k postavljenemu cilju. Letošnje leto je bilo popolnoma drugače zasnovano kot prejšnje. Imele smo celo prve intenzivne vaje, tako da smo se odpravile za vikend drugam in aktivno vadile. Med izpitnim obdobjem smo imele sicer krajšo pavzo, sedaj smo pa spet v polnem zagonu na vajah. Precej smo se vokalno izboljšale in bolj smo se povezale. Gremo z vetrom naprej!”

Ali bi same dodale še kakšno prigodo glasbene skupine?

“Ko se odpravimo nekam dlje na vaje ali koncerte, vedno nekam zaidemo ali nasedemo (smeh). Prvič smo nasedle dve leti nazaj tik pred prizoriščem koncerta. Stvar je bila resna. Fantje MPZ Prijatelji so nam dobrodušno priskočili na pomoč. Čeprav so nosili koncertne obleke so zavihali rokave in nas rešili iz blata. Kako so izgledali, raje ne izdamo. Le pomislite, kaj bi brez njih! Naslednjič smo se pogumno odpravile na kopanje v reko, a smo zabredle po svoje. Še ena zanimiva prigoda se nam je pripetila v Italiji, kjer smo nakupovale obleke. Ko smo prečkale mejo, so nas ustavili policisti. Na zadnjem sedežu punce niso bile pripete, zato so želele napako hitro popraviti. Policista sta nas sicer opozorila na prekršek, zaradi njihove slabe angleščine ter najbrž petih lepih mini oblekic, smo jo na srečo odnesle brez posledic.  Tudi nepovabljene goste smo imele na vajah. Enkrat nas je obiskal škorpijon, ki smo ga dokaj hitro odstranile. Veliko več težav nam je povzročil netopir, ki je letal po sobi, me pa smo se odzvale s kričanjem.”

Foto: Domen Vovk

»Goreče« pevke za konec sporočajo, da se že veselijo sodelovanja z ostalimi glasbeniki. Na svojem spisku želja imajo tudi sodelovanje z znanimi osebnostmi! Zainteresirane so za kakršnokoli povabilo ali sodelovanje, samo da dogaja in je dobra družba! V jesenskem času imajo v planu širiti glasbeno skupino, zato vabijo nove članice, da se jim pridružijo! Razpisana je že nova avdicija, na katero se lahko vse zainteresirane kandidatke prijavijo na elektronski naslov [email protected]. “Če imaš rada piškote in se ne bojiš netopirjev, si še posebej vabljena,” pravijo pevke skupine Ardeo.

Teja Lazar