Predsedniška kandidatka Romana Tomc je obiskala Goriško: NA PRAZNIKU KOSTANJA

Foto: FB Romana Tomc

Teden dni pred predsedniškimi volitvami se je kandidatka SDS za predsednico Slovenije odpravila na praznik kostanja na Lig nad Kanalom. Njen slogan je Spoštujmo in sodelujmo. V tokratni kampaniji je ženskih kandidatk več kot moških. Je napočil čas za prvo predsednico?

Foto: FB Romana Tomc

»Če predsednik resnično živi in diha z ljudmi, potem pozna vse težave in ima mnenje o vsem. Ni pa nujno, da se tudi vseskozi oglaša. Oglasiti se mora takrat, ko gre za ključna vprašanja razvoja države, vzpostavitve in ohranitve državotvornosti, enotnosti naroda in tudi ob vprašanjih, ki so pomembna za ohranitev sočutja ter sodelovanja med ljudmi,« o vlogi predsednika razmišlja Tomčeva, ki bo 2. novembra praznovala 52. rosjtni dan.

Foto: FB Romana Tomc

Aktualna evropska poslanka je po izobrazbi diplomirana ekonomistka. Skoraj desetletje je bila zaposlena na Gospodarski zbornici Slovenije, delala je tudi pri združenju delodajalcev. V času predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, še pred tem pa je na istem ministrstvu vodila direktorat za delo in pravice iz dela. Preden je bila izvoljena za poslanko v DZ je bila direktorica Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije. V mandatu 2011 do 2014 je bila poslanka DZ, dve leti je opravljala tudi funkcijo podpredsednice DZ.

Foto: FB Romana Tomc

Slovenija je po ustavi socialna država, s socialno pravičnostjo pa imamo kar nekaj težav, razmišlja Romana Tomc in poudarja: »Slovenija je bogata država glede socialnih transferjev, a premalo pravična.«

In kaj bi na socialnem področju storila kot bodoča predsednica?

»Najprej bi sklicala pogovor o ključnih temah, kot so pokojninski, zdravstveni in socialni sistem ter stanje pravne države, na katerega bom povabila vse ključne akterje, ki bi morali ukrepati. Ne bom se omejevala le na eno skupino ali en politični pol. Tu ni prostora za izključevanje.«