Predsednik vlade Janez Janša obiskal Goriško: ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA KOS IZZIVU

Foto: FB Vlada RS

Včeraj je predsednik slovenske vlade Janez Janša obiskal Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca v Šempetru in Dom upokojencev Nova Gorica.

V šempetrski bolnišnici se je srečal z vodstvom ustanove, z dežurnimi ekipami Urgentnega centra ter se seznanil z aktualnim stanjem in zdravstvenimi potrebami v bolnišnici v zvezi s koronavirusom. „Smo v regiji, ki je trenutno po COVID-19 statistikah najboljša. Tudi sicer je bila šempetrska bolnišnica kos temu izzivu skozi celo leto, je pa v prihodnjih tednih treba biti pripravljen na morebitno dodatno povečanje bolnikov, kjer okužbe naraščajo,“ je v izjavi za medije po obisku povedal predsednik vlade Janez Janša in ob tem dodal, da bodo prišli tudi računi za naše nekoliko bolj intenzivno druženje čez božič in novo leto: „Cela Evropa je v pričakovanju delnega povečanja okužb in iz tega vidika skušamo v slovenski zdravstveni sistem razporediti določene rezerve, ki jih zelo veliko ni, predvsem ko gre za kadre.“

Na slovensko javnost je Janša apeliral, naj v teh prazničnih dneh skušamo čimbolj omejiti stike. “V prihodnjih dneh prosim vse, ki mislijo, ali pa, ki bodo verjeli, da so bili v rizičnih stikih, da gredo takoj na hitro testiranje. Prej kot je okužba odkrita, prej je mogoče omejiti njeno širjenje,” je dejal predsednik vlade in dodal, da bo v Sloveniji od ponedeljka naprej za vse možno prostovoljno brezplačno testiranje v vseh zdravstvenih domovih in enotah ter nekaterih drugih krajih.

Foto: FB Vlada RS

“Naslednji teden prihaja naslednja številka Pfizer cepiva. Računamo, da bomo lahko s to pošiljko in še naslednjo v veliki meri opravili cepljenje vseh zaposlenih v zdravstvu, še posebej tistih, ki delajo v COVID oddelkih in ki so kakorkoli najbolj izpostavljeni možnosti okužb. Računamo, da bo v drugi polovici januarja mogoče pričeti cepljenje v kritični infrastrukturi, predvsem tistih, ki so okužbam bolj izpostavljeni. Januarja pa pričakujemo prihod še dveh novih odobrenih cepiv Moderne in AstroZeneca. Glede na napovedi, ki so bile dane na evropskem nivoju sredi decembra, smo tudi bolj optimistični, kar se tiče dinamike cepljenja,“ je povedal predsednik vlade in poudaril, da je cepljenje tisti ukrep, ki bo najbolj pomagal omejiti in zaustaviti epidemijo.

“Pred nami je še nekaj zahtevnih tednov, to moramo zdržati, od 1. januarja pa je pomlad vse bližje in z njo tudi zmaga nad epidemijo in tisto, kar si vsi najbolj želimo, to je povratek k normalnemu življenju kot smo ga poznali še v začetku letošnjega leta,” je še poudaril premier, ki je na Silvestrovo obiskal tudi Dom upokojencev v Novi Gorici.

Foto: FB Vlada RS

„Tudi tu ste se borili s COVID-19 kot povsod, a vidim, da ste vsi korenine in pogumni, za to čestitke,“ je Janez Janša nagovoril varovance in zaposlene v novogoriškem domu upokojencev, ki so mu pripravili topel sprejem. Med drugim je poudaril, da bo naslednje leto zagotovo boljše. „Upokojenci, ki imate pokojnine nižje od 714 evrov, boste 11. januarja prejeli dodatek,” je dejal premier in dodal, da se bo vlada še naprej trudila za upokojence. Tudi zato, ker se je Evropa izkazala, “bomo prihodnje leto lažje prebrodili,” je še poudaril Janez Janša.

Med obiskom na Goriškem je Janez Janša obiskal tudi novogoriško mestno občino, kjer se je srečal z županom Klemnom Miklavičem, podžupanjo Damjano Pavlica, poslancema Državnega zbora RS Danijelom Krivcem in Eleno Zavadlav Ušaj ter podpisnikom koalicijske pogodbe s strani mestnega odbora SDS NG Tomažem Slokarjem in mestnim svetnikom Marjanom Zaharjem.

Foto: FB Vlada RS

Pogovor je tekel o nekaterih odprtih projektih MONG in njihovem financiranju ter o črpanju evropskih sredstev. Premier je županu čestital za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture 2025 in hkrati opozoril, da mora po tem nazivu mestu tudi nekaj ostati. Župan se je premierju zahvalil za pomoč Ministrstva za okolje in prostor pri premagovanju težav v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za poslovno-ekonomsko cono Nova Gorica – Kromberk. V zadnjih letih Mestna občina Nova Gorica ni bila deležna obiska predsednikov vlade.