Praznik marelic na Planini nad Ajdovščino: SLASTNE IN ZDRAVE

Foto: Pixabay

Ta konec tedna Planina nad Ajdovščino gosti praznik marelic, ki jih je mogoče tudi kupiti. Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica v sodelovanju s pridelovalci marelic pripravlja razstavo teh priljubljenih sadežev in strokovna predavanja.

Zaradi deževnega in hladnega vremena v maju zgodnjih sort marelic ni bilo veliko. Leto 2019 ni bilo najbolj radodarno s tem slastnim poletnim sadežem, ki sodi med najbolj zdrave v tem obdobju.

Marelice vsebujejo veliko železa in kalcija, zato so še posebej priporočljive za nosečnice, majhne otroke ter za ljudi, ki imajo težave s slabokrvnostjo. So bogate s kalijem, ki je naravno zdravilo za najrazličnejše bolezni srca, ter antioksidantom likopenom, ki je borec proti rakavim obolenjem. Pripomorejo h krepitvi imunskega sistema, učinkovite pa so tudi pri spodbujanju urejene prebave. Naravno olje marelic se uporablja za zdravljenje kožnih bolezni ter za mišične krče in zapeko. V marelicah je prisotna tudi visoka vsebnost vitaminov B1, B2 ter vitamina C kot tudi mineralov kalcija, fosforja in železa. 200 gramov svežih marelic zadosti dnevnim potrebam organizma po betakarotenu, ki je nujno potreben za vid, delovanje presnove in napeto ter zdravo kožo. Marelice se lahko uporabljajo tudi kot čaj, koristne učinkovine pa so priznane tudi pri zunanji uporabi. Prevretek narezanih marelic se uporablja za obkladke proti ušesnim in nosnim boleznim.

Foto: Pixabay

V Vipavski dolini so intenzivni marelični nasadi urejeni na okrog 35 hektarjih površin, od teh je okrog 20 hektarjev v zgornjem delu doline. Največ marelic dozori po 15. juniju. Letošnji pridelek je v tem obdobju kar soliden in se giblje med 15 in 20 tonami na hektar nasada. Pridelovalci v Vipavski dolini jih najpogosteje sami prodajajo končnim kupcem, saj količin še ni toliko, da bi z njimi lahko zalagali večje trgovske mreže.