Praznik idrijske čipke: V VIRTUALNI IZVEDBI

Foto: hostel-idrija.si

Sinoči se je začel 39. tradicionalni praznik idrijske čipke, letos v virtualni izvedbi. Do ponedeljka se bodo zvrstili trije dogodki kot uvod v letošnje prireditveno poletje.

Osrednji festivalski dogodek bo virtualna razstava fotografij izdelkov s temo čipk, ustvarjenih v času izolacije v okviru akcije Ostani doma! Klekljaj.

Glavni organizator, Zavod za turizem Idrija, je festivalske vsebine zaradi omejitve števila udeležencev na prireditvah v celoti preselil na spletno strani Festivala idrijske čipke, kjer bodo na ogled utrinki z minulih festivalov ter video izjave soustvarjalcev in gostov festivala.

Foto: cipkarskasola.si

V ponedeljek bodo s slavnostno sejo občinskega sveta obeležili idrijski občinski praznik v spomin na 22. junij 1508, ko so po dolgem obdobju siromašnih izkopov v Idriji odkrili izjemno bogato ležišče cinabaritne rude, kar je zagotovilo večstoletno neprekinjeno delovanje rudnika in življenje mesta.

Danes se bo v Idriji začel dogodek Idrje! oŽivi, ki ga organizirata Občina Idrija in Zavod za turizem Idrija s številnimi soorganizatorji. Na 14 lokacijah po mestu pripravljajo 30 različnih kulturnih, etnoloških, glasbenih in družabnih dogodkov, pokušine idrijskih žlikrofov in ostalih lokalnih dobrot, promenadni koncert Godbenega društva rudarjev Idrija, ki letos zaokroža 355 let obstoja, ter predstavitve klekljanja, izdelkov domačih rokodelcev in ustvarjalcev ter ponudnikov – nosilcev blagovne znamke Idrija izbrano.

Foto: Muzej Idrija-Cerkno

V okviru prireditve se bodo obiskovalci ob spremstvu vodičev v Antonijevem rovu podali po stopinjah idrijskih “knapov”. Na gradu Gewerkenegg pripravljajo poletno muzejsko noč, na kateri se bodo prepletale zgodbe iz idrijske zgodovine, ki so jih krojili živosrebrni rudnik, živo srebro in klekljanje.

Eden osrednjih dogodkov bo začetek projekta Pridi (v Idrijo), klekljaj. Na panoju pred idrijsko čipkarsko šolo bodo iz že izdelanih čipk ali tistih, ki jih bodo klekljarice ta dan izdelale na dogodku, sestavljali čipkasto sliko, ki jo bo lahko soustvarjal vsak in se bo nenehno izpopolnjevala, je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Idrija Valerija Verhovnik.