Pozeba v Vipavski dolini: MRAZ ODNESEL SADJE

Foto: Pixabay

Zaradi nizkih jutranjih temperatur je včeraj v Vipavski dolini pozebla večina letošnjega pridelka breskev, kakijev, aktinidije in delno tudi marelic.

Temperatura v Vipavski dolini se je včeraj zjutraj spustila krepko pod ničlo. Meteorološka postaja v Potočah je po polnoči zabeležila okoli -4 stopinje Celzija, med 5. in 6. uro zjutraj pa se je živo srebro spustilo celo do -6,6 stopinje Celzija. Na Slapu so izmerili -4,8 stopinje Celzija.

Pozeba je uničila vse sadne vrste v Vipavski dolini, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točen obseg škode bo viden v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo vegetacija nadaljevala. Za oceno letine češenj bo potrebno še nekoliko počakati, ker je večina cvetov še v popkih, odprti cvetovi pa so zaradi mraza ožgani. V kmetijski svetovalni službi v Ajdovščini se bojijo, da je pozeba povzročila škodo tudi v vinogradih.

Foto: Pixabay

V Goriških Brdih je bila tokrat pozeba bolj milostljiva kot prejšnji teden, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji, breskve in jagode.