Evropska poslanka Romana Tomc je prejšnji teden na plenarnem zasedanju v Bruslju evropske poslance opozorila na obujanje in poveličevanje komunistične ideologije in simbolov v Sloveniji ter na ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma. Evropski parlament je pozvala, naj kot branik evropskih vrednot ostro obsodi obujanje komunizma in zanikanje grozot, ki jih je ta totalitarizem povzročil.

Tudi Evropska komisija je v preteklosti sprejela več pobud o spominu na totalitarne režime v Evropi, saj se zaveda, da je večina držav članic doživela tragična obdobja v svoji zgodovini. Poleg tega Evropska komisija spodbuja programe, ki obravnavajo totalitarizme, ter vsako leto obeležuje 23. avgust kot vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Zato je evropska poslanka naslovila parlamentarno vprašanje tudi na Evropsko komisijo.

Opozorila je, da se v Sloveniji v zadnjem letu pojavljajo vedno pogostejši pozivi k poveličevanju totalitarističnih simbolov in oseb, ki so v nekdanji Jugoslaviji zagrešili hude zločine proti človeštvu. Simboli kot je rdeča zvezda in enormni napisi imen totalitarnih diktatorjev so postali vidni del javne podobe. Poveličevanje totalitarizma negativno vpliva na razprave in stopnjo demokracije v Sloveniji.

Komisijo je povprašala, kako vidi problematiko poveličevanja totalitarističnih simbolov v okviru projektov, ki jih financira v Sloveniji: spominske poti, razstave, evropska prestolnica kulture ter ali Komisija opozarja na taka obeležja, ki jih v nekaterih državah članicah še lahko vidimo in so tudi del javne podobe projektov Evropske komisije. Ob tem še posebej bode v oči napis Tito na vzpetini ob evropski prestolnici kulture – Novi Gorici.

Kljub temu, da Evropska komisija ni pristojna za področje kulture, evropska poslanka pričakuje jasno stališče, da je za ohranitev evropskih vrednot obsodba totalitarizmov nujna.

Vprašanje za pisni odgovor si lahko preberete tukaj:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2023-001621_SL.html

 

Spletno uredništvo

Vir: romanatomc.si