Poslovil se je upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih: VATE ZAUPAM

Foto: Škofija Koper - msgr. Metod Pirih je škofovsko službo opravljal 25 let

Iz koprske škofije sporočajo, da je danes v Vipavi v prostorih tamkajšnjega dijaškega doma, kjer je po upokojitvi tudi živel, umrl upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih.

Rodil se je 9. maja 1936 v Lokovcu. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v pazinskem semenišču, kjer je leta 1956 maturiral. V Ljubljani je v letih 1956-63 študiral na teološki fakulteti in vmes opravil dvoletni vojaški rok. Nadškof Jože Pogačnik ga je 29. junija 1963 posvetil v duhovnika. Po posvečenju je bil eno leto kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik škofa Janeza Jenka.

V škofa je bil posvečen 27. maja 1985 v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja, škofijo pa je po upokojitvi škofa Jenka prevzel 16. aprila 1987. Za škofovsko geslo si je izbral besede: “Vate zaupam”. Znan je bil po svoji blagosti in dialoški drži.

Leta 1974 je odšel na podiplomski študij v duhovnosti v Rim (Teresianum), kjer je dosegel magisterij z naslovom naloge Duhovnikovi sodelavci v Cerkvi na Slovenskem. Od leta 1976-84 je bil duhovni voditelj v bogoslovnem semenišču v Ljubljani, leta 1984 pa je nastopil službo generalnega vikarja v Kopru. 25. marca 1985 je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika, dve leti pozneje pa je postal škof ordinarij koprske škofije in opravljal to službo 25 let, do upokojitve 23. junija 2012.

Napisal je več člankov s področja duhovne teologije ter izdal nekaj knjig z duhovno vsebino: Z veseljem služiti Bogu, 1983; Spreobrnite se in verujte evangeliju, 1997; Pisma duhovnikom za veliki četrtek, 2006. Poleg člankov je objavljenih veliko pogovorov s škofom Pirihom v časopisih ter na radiu in televiziji, so še zapisali na spletni strani koprske škofije. Datum slovesa in pogreba bodo sporočili naknadno.