Pirotehniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severne Primorske, ki pregledujejo območje novogoriške železniške postaje zaradi izvedbe del prenove železniške postaje, so danes okrog poldneva 475 metrov v smeri severno od novogoriške železniške postaje na globini 1,5 m pod 2. tirom našli 250 kg letalsko bombo iz druge svetovne vojne angleške izdelave, enako kot so jo delavci med deli odkrili lani poleti.

Za razliko od lanskega primera, ko so bombo delavci odkrili med gradbenimi deli, so jo tokrat odkrili pirotehniki in jo tudi nadzorovano odkopali. Bomba je pod nadzorom, prekrita z materialom in bo na lokaciji ostala do dneva, ko bo izvedena njena nevtralizacija ter obenem evakuacija bližnjega prebivalstva na obeh straneh državne meje.

Bomba bo varovana 24 ur na dan. V prihodnjih dneh bodo gradbinci odstranili tire v neposredni bližini najdene bombe, da bodo lahko pirotehniki preiskali še območje v bližini. V primeru, da bi našli še kakšno neeksplodirano ubojno sredstvo, bi potem nevtralizirali vsa ta sredstva na isti dan. Predviden datum evakuacije je nedelja, 10. marec 2024. O morebitni spremembi datuma in ostalih navodilih glede evakuacije bomo javnost redno obveščali. O najdbi bombe smo z novogoriške mestne občine takoj obvestili tudi pristojne službe v Italiji, Občino Gorica in goriško prefekturo, s katerima bomo tudi uskladili evakuacijo.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Nova Gorica