Pomemben uspeh slovenskega start-up podjetja 2023

ReCatalyst, vir Občina Ajdovščina

Pred časom smo poročali o uspehu mladega podjetja ReCatalyst, katerega ustanovitelj je Tomaž Bizjak iz Ajdovščine in je postalo slovenski start-up leta 2023. Dober mesec kasneje podjetje slavi velik uspeh – s svojo idejo je prepričalo mednarodno skupino vlagateljev, ki so v podjetje vložili 1.7 milijona evrov.

Tomaž Bizjak, soustanovitelj podjetja ReCatalyst je ponosen na uspeh: »Taka precej pomembna točka tega je ta, da so vsi trije tuji investitorji prvič sedaj vložili denar v slovensko start-up podjetje. Nekateri pred tem sploh niso investirali izven lastne države oziroma tako imenovane »DACH« regije. To pomeni, da nam je res uspelo zgraditi zaupanje z našim dobrim delom, saj vsako tveganje, v tem primeru tudi nepoznano pravno in poslovno okolje, lahko pomeni zadržke investitorjev. Slovenija žal ne izstopa po najboljšem podpornem okolju, predvsem iz vidika birokracije, omejitev, pravnih ovir. Smo pa dokazali, da lahko izstopamo z odličnimi start-up podjetji. S tem dosežkom poskušamo upravičiti tudi naziv slovenskega start-upa leta 2023, in še naprej kazati dobre prakse.«

Podjetje ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove celice. Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim bolje izrabljajo drago in redko platino ter jo delno nadomeščajo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami. Mlado slovensko podjetje so podprli eden največjih nemških skladov tveganega kapitala, ki ga podpira tudi nemška država, HTGF | High-Tech Gründerfonds ter še dva vlagatelja iz tujine: xista science ventures in OCCIDENT. Podpora pa je prišla tudi iz slovenske skupine RUJ Ventures. Vodstvo mladega start-upa je za vso podporo in pomoč nadvse hvaležno še enemu ajdovskemu strokovnjaku. Na njihovi poslovni poti jim kot strateški poslovni angel pomaga Tine Tomažič s svojimi nasveti, hkrati pa je tudi on eden od investitorjev. 1.700.000,00 evrov je pomemben znesek za mlado podjetje, porabili ga bodo za zaposlovanje in predvsem za razvoj pilotnega procesa v podjetju, katerega proizvodnja se širi. Podjetje za sedaj ostaja v prestolnici, saj zaposleni prihajajo iz vseh koncev Slovenije – od Maribora do Ajdovščine. Ohranja pa močno navezo z Ajdovščino, tako v poslovnem smislu, saj tesno sodeluje z nekaterimi ajdovskimi podjetji, prav tako pa glavni soustanovitelj Tomaž Bizjak ohranja svoj stalni naslov v domačem kraju.

Spletno uredništvo
Vir: Občina Ajdovščina