Poletje v Vipavskem Križu: V ŽIVO IN V FILMU

Foto: FB TD Vipavski Križ

Letošnje poletje ima v Vipavskem Križu veliko začetnico. Raznovrstni festival Poletje v Vipavskem Križu je nastal ob željah po razvoju kulturnega turizma v kraju in s podporo občine Ajdovščina z razširitvijo koncertnega cikla Zven grajskih sten, ki je tri leta poprej v akustično vaško jedro pripeljal raznolike glasbene zasedbe. Za odlično glasbo je še vedno poskrbljeno, glasbenikom pa se pridružujejo še filmski ustvarjalci, gledališki igralci in improvizatorji ter izobražena zeliščarka.

Po čudovitem filmskem večeru minuli četrtek, ko je tekla beseda o dragocenosti vode, bo ta teden Poletje v Vipavskem Križu v znamenju inženirsko kulturnega fenomena: Tomosa. Organizatorjem, Glasbenemu društvu NOVA, se danes, 8. avgusta pridružuje društvo Tomos klapa Ajdovščina, ki bo poskrbelo za pestro dogajanje že pred filmom.

Ob 19. uri bodo na ogled postavili svoje motorje in njih ter svoje društvo predstavili radovednim obiskovalcem, ki jih vabijo na druženje ob pogostitvi. Ob 21. uri  bo pričetek predvajanja dokumentarnega filma Tomos, narejeno v Jugoslaviji, ki skuša raziskati fenomen Tomosa in njegove daljnosežne učinke na družbo in kulturo. Uspehi Tomosovih dirkačev in občutek varnosti, ki ga je ljudem dajal z delovnimi mesti so razlog, da je Tomos še danes za marsikoga več kot samo »motor«. Neverjetna dejstva in zgodbe spremljajo Tomose na poti kamorkoli se podajo. Izkoristite priložnost in jih v živo spoznajte danes v Vipavskem Križu. Vstop je prost.

Foto: FB TD Vipavski Križ

22. avgusta ob 20.30 bo na sporedu gledališka predstava Kraške intrige (vstop prost); v četrtek, 29. avgusta ob 20.30 pa koncert Rudija Bučarja in Big banda NOVA. Vstopnice za slednjega so že na voljo v predprodaji. Poletje v Vipavskem Križu se bo zaključilo v soboto, 31. avgusta z brezplačno delavnico izdelovanja domačega mila. Pričetek bo ob 10.30, število udeležencev je omejeno. Potrebne so predhodne prijave na [email protected].

Sara Štrancar