V petek, 26. 4., na predvečer dneva upora proti okupatorju, je KUD Golobar Bovec v sodelovanju ZZB za ohranitev vrednot NOB in KS Kal Koritnica pred spomenikom na Kal-Koritnici pripravil komemoracijo v spomin na padle na planini Golobar.

Prav na ta dan so pred 81 leti italijanski okupatorji padle partizanke in partizane zverinsko privlekli s planine v dolino in njihova izmaličena trupla domačinom razkazovali na mestu, na katerem danes stoji spomenik. Komemorativnega dogodka sta se med drugimi udeležila tudi župan in podžupan Občine Bovec Valter Mlekuž in Erik Cuder, program je pripravil in povezoval predsednik KUD Bovec Mitja Cuder, zapel je Moški pevski zbor Golobar, na harmoniki pa so zaigrali Rene ZorkoKristijan Arcet in Kimi Melihen.

V soboto, 27. 4., pa je potekala še spominska slovesnost ob spomeniku padlim na planini Golobar. Ob ustanavljanju Gradnikove brigade na planini Golobar so 26. aprila 1943 italijanski vojaki obkolili borce in v navzkrižnem ognju je padlo 43 mladih partizank in partizanov. Njihova trupla so na okruten način prenesli do vasi Kal-Koritnica, jih na kraju, kjer danes stoji spomenik, naložili na kamione in prepeljali do Bovca, kjer so jih na tukajšnjem pokopališču pokopali v skupni grobnici.

Tudi letos je pohod organizirala Lovska družina Čezsoča, ki tudi sicer skrbi za vzdrževanje in urejenost spomenika na planini Golobar, pozdravne besede je zbranim namenil Mitja Cuder, zapeli pa so pevci Mešanega pevskega zbora Golobar. Člana LD Čezsoča sta pred spomenik padlim golobarskim žrtvam položila spominski venec. Pohoda se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž ter med drugimi Rok Uršič, predsednik Združenj borcev za vrednote NOB Tolmin, Kobarid, Bovec.

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Bovec, piše MILAN Š.

Vir slike: Občina Bovec, avtor: Milan Štulc