Pogovorni večer v Novi Gorici: EVROPSKI PROJEKTI V LOKALNEM OKOLJU

Foto: Mitja Humar

V Novi Gorici se je odvijal zanimiv pogovorni večer z naslovom »Evropski projekti v lokalnem okolju.« Evropski poslanki Patriciji Šulin, ki je spregovorila o izvedenih projektih z evropskimi sredstvi v lokalnem okolju in o prednostih, ki jih omogočajo evropska sredstva v vsakdanjem življenju, sta se pridružila Zvone Černač, poslanec v Državnem zboru RS in minister za infrastrukturo in prostor v drugi Janševi vladi ter mag. Elena Zavadlav Ušaj, kandidatka za županijo v Mestni občini Nova Gorica.

O črpanju evropskih sredstev in o uspešnosti Slovenije pri črpanju evropskih sredstev je bilo že veliko povedanega. »Verjetno ni občine, ki ne bi gradila ali obnavljala s pomočjo evropskih sredstev,« je dejala Šulinova, ki je omenila tudi primere dobrih praks črpanja nepovratnih evropskih sredstev na področju občine Nova Gorica. Zvone Černač se je dotaknil razpisov za pridobitev evropskih sredstev. »Žal veliko sredstev ostane nepočrpanih. Na primer leta 2017 Slovenija ni porabila nobenih sredstev iz EU strukturnih in investicijskih skladov,« je opozorila poslanka v Evropskem parlamentu. Elena Zavadlav Ušaj je dodala, da črpanje evropskih sredstev tudi ni usklajeno po regijah ter da vlada dopušča prevelike razlike med posameznimi regijami.

Foto: MH

Patricija Šulin je v prvem delu razprave izpostavila tudi izzive s katerimi se soočajo občine na področju črpanja evropskih sredstev. “Sodelovanje na vseh ravneh politike in med občinami je izjemnega pomena, za razvoj je potreben tudi dober strateški pristop pri pripravi projektov, ki morajo slediti evropskim trendom. Župani si morajo postaviti dolgoročne cilje in določiti prioritete,” pravi evropska poslanka in opozarja, da so nekatere občine nevešče pri prijavah na razpise. Premalo je tudi vlaganja v usposabljanje, zato je dobro, če poiščejo pomoč strokovnjakov.

Foto: MH

V drugem delu večera je sledila razprava o aktualnih političnih razmerah, Zvone Černač je med drugim povedal: »Delo vlade ni usklajeno s tistim kar so obljubljali. Škodo bomo plačali vsi državljani.« Kandidatka za županjo v Mestni občini Nova Gorica je zbranim predstavila zakaj je prav ona najboljša izbira za Novo Gorico na prihajajočih volitvah.