Podaljšanje ukrepov za 14 dni: OMEJITI STIKE MED LJUDMI

Foto: Twitter

Na današnji seji je vlada podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Od ponedeljka bo znova ustavljen javni potniški promet, zapirajo se nenujne trgovine, pojasnjuje minister za zdravje Tomaž Gantar. Ukrepi bodo veljali naslednjih 14 dni.

Namen ukrepov je v največji možni meri omejiti stike med ljudmi, ker trenutni ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Kljub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov, pa tudi kršitev odlokov, čeprav večina ljudi ukrepe spoštuje, pojasnjuje Gantar.

V prihodnjih dveh tednih bo šolanje še naprej potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali le poklicni športniki.

Foto: gov.si – TOMAŽ GANTAR

Tako kot ob prvem valu epidemije bo znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj, vozili pa bodo lahko taksiji. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji. Upravne enote bodo lahko opravljale le najnujnejša opravila. Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, prav tako trgovski centri. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek, ostali ukrepi pa bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna.