Podaljšanje epidemije za 60 dni: ŠOLE OSTAJAJO ZAPRTE

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Vlada je za 60 dni podaljšala epidemijo, ki jo je prvotno razglasila 19. oktobra. Podaljšala je tudi večino protikoronskih omejitev. Šole zaenkrat ostajajo zaprte.

Vlada se za sproščanje ukrepov ni odločila, ker na državni ravni za to še niso izpolnjeni pogoji: sedemdnevno povprečje okužb pod 1.350 in število hospitaliziranih pod 1.200. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh namreč znaša 1.668, v bolnišnicah je hospitaliziranih 1.244 covidnih bolnikov, od tega 206 na intenzivni negi.

Foto: Twitter

Široko cepljenje med prebivalstvom je eden ključnih ukrepov za zajezitev epidemije, sporočajo tudi Zdravniške organizacije, medicinski fakulteti in komisija za medicinsko etiko, ki prebivalcem priporočajo, naj se odločijo za cepljenje proti covidu-19, v kolikor jim zdravstveno stanje to dopušča. Cepljenje v Sloveniji se medtem nadaljuje. Doslej so razdelili okoli 40.000 odmerkov cepiva.

Dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje bodo lahko prehajali mejo zaradi opravljanja kmetijskih, poljedelskih ali gozdarskih del, a se bodo morali takoj po zaključku del vrniti.

Foto: Pixabay

Oseba, ki jo bodo ob vstopu v Slovenijo napotili v karanteno, bo lahko po novem le to prekinila z negativnim PCR ali hitrim antigenskim testom, pri čemer ne bo več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi. Doslej je namreč veljalo, da je možno opraviti test za prekinitev karantene peti dan po napotitvi.