Vlada podaljšala epidemijo za 30 dni: DO PRAZNIKOV POUK OSTAJA NA DALJAVO

Foto: Pixabay

Sinoči je vlada pričakovano sklenila podaljšati razglasitev epidemije še za 30 dni, ni pa še odločila, kakšni ukrepi nas čakajo med prazniki.

Vlada je podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za šest mesecev, do konca junija 2021. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je DZ sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo.

Na področju vzgoje in izobraževanja za zdaj vlada ukrepov ni spreminjala in je podaljšala obstoječe, tako da pouk na daljavo ostaja do 25. decembra. Vlada si želi čim prejšnje vrnitve otrok v šole, a te možnosti ne želi ogroziti s pretiranim sproščanjem ukrepov, pojasnjuje vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Foto: ML

V štirih regijah, v katerih je epidemiološka slika najboljša, to so osrednjeslovenska, gorenjska, obalno-kraška in goriška regiji, bo omogočeno delovanje knjižnic, galerij in muzejev.

Vlada še ni sprejela odločitve o tem, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki, je pa opravila vsebinsko razpravo, poskušala predvideti situacijo in naročila ministrom, da pripravijo nekatere ukrepe za nadaljnje odločanje. Med možnimi ukrepi je Kacin omenil, da bi za krajši čas in omejeno število ljudi med prazniki omogočili gibanje zunaj občin, pri čemer mora biti vlada pazljiva, da se epidemiološka slika dodatno ne poslabša.

Foto: gov.si – Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Vlada je odobrila investicijo v višini 4,5 milijonov evrov za mobilni objekt v Univerzitetnem kliničnem centru, v katerem bodo v prvi fazi vzpostavili dodatne namestitve za bolnike s covidom-19, pozneje bo dve leti namenjen potrebam infekcijske klinike, v končni fazi pa onkologiji, je še povedal Jelko Kacin.