Po mirnejši soboti danes grozi burja, prihaja 1500 gasilcev

Foto: Luka Dakskobler - Facebook

Po treh burnih dnevih je bila včerajšnja sobota na kraškem pogorišču le nekoliko bolj prijazna in mirna, tako za prebivalce kot tudi številne gasilce.

V soboto se je na terenu z ognjeni zublji borilo več kot 1000 gasilcev, ki so že od zgodnjih jutranjih ur imeli izdatno pomoč iz zraka; po dva helikopterja iz Srbije, Madžarske in Italije, po eden iz Slovaške in Avstrije, dva helikopterja slovenske vojske, eden slovenske policije, letalo slovenske vojske Pilatus, hrvaški Canadair, prvič pa sta na pomoč prileteli tudi letali romunske vojske.

Foto: Copernicus

V prvem delu dneva je bila koncentracija sil usmerjena proti območju Železna vrata-Trstelj, popoldan pa je gasilcem nekaj več preglavic povzročilo dogajanje na zahodu, sporočajo iz Regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. Preklicane so bile evakuacije za vasi in zaselke v občini Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko, nazadnje za Mohorine.

Foto: Facebook

Razmere so stabilne in pod nadzorom, a današnja vremenska napoved ni preveč spodbudna, ker naj bi zapihala močnejša burja. Na Kras prihaja kar 1500 gasilcev ter številnih prostovoljcev, usposobljenih za sečnjo oziroma za upravljanje z motornimi žagami.

Foto: Luka Dakskobler – Facebook

Mestna občina Nova Gorica je vzpostavila preventivni operativni štab in klicni center v Sokolskem domu v Prvačini. Pri tem sodelujejo štiri krajevne skupnosti, in sicer Prvačina, Dornberk, Branik in Gradišče, ki so najbližje požarom. Občankam in občanom je za morebitna vprašanja na voljo telefonska številka 05 3350107.