Petkovi večeri v znamenju Goriškega slavčka: POD TRTO BIVAM ZDAJ…

Foto: Pixabay

V petek so se na Gradišču nad Prvačino začeli sedmi Gregorčičevi dnevi, ki bodo potekali še naslednja dva petka. Letošnje so organizatorji naslovili z verzom Pod trto bivam zdaj… iz pesmi Nazaj v planinski raj. S tem želijo prikazati navezanost Simona Gregorčiča na zemljo, ki jo je tudi sam obdeloval in župljane učil sadjarstva in vinogradništva.

Foto: arhiv – Simon Gregorčič (15.10. 1844, Vrsno – 24.11. 1906, Gorica)

Prihodnji petek se dogajanje seli v Goriško knjižnico Franceta Bevka. Zbrane bosta pozdravili pesnikovi sorodnici Jasna Čebron in Janja Bužinel. Sledila bo okrogla miza na temo poezije, trte, vina in zemlje, glasbeno-kulturni program. Nadaljevanje večera bo oblikoval Goriški oktet Vrtnica z Gregorčičevimi uglasbenimi pesmimi.

Foto: FB Simon Gregorčič – Rojstna hiša Simona Gregorčiča v Vrstnem pri Kobaridu

Za organizacijo prireditve so tudi tokrat poskrbeli v Goriškem literarnem klubu GOvoRICA ob pomoči novogoriške knjižnice, krajevne skupnosti Gradišče nad Prvačino, društva Gradiškovci, kobariške osnovne šole in Zveze kulturnih društev Nova Gorica. Organizatorjem se je letos pridružila tudi Turistična zveza Nova Gorica.

Foto: Wikipedia – Pogreb Simona Gregorčiča novembra 1906 v Gorici

Sedmi Gregorčičevi dnevi se bodo zaključili prvi petek v juniju, 2.6. pred pesnikovo rojstno hišo na Vrsnem pri Kobaridu. Kulturni program pripravljajo učenci podružnične šole Smast. Gregorčičevo poezijo bodo recitirali člani Goriškega literarnega kluba GOvoRICA, za glasbeni program pa bodo poskrbeli Dornberški fantje.

Uredništvo