Peti knjižni sejem v Novi Gorici: KNJIGE POD JELKAMI

Foto: Pixabay

V organizaciji Društva humanistov Goriške je včeraj v nekdanji stavbi Diamonda v Novi Gorici zaživel peti knjižni sejem Knjige pod jelkami, na katerem sodeluje kar 20 založb.  

Ob začetku sejma so odprli tudi razstavo Zidovi/Walls avtorice Kaje Širok, ki se ukvarja z zidovi kot fizično realnostjo in simbolno mejo v razdeljenih mestih danes (Berlin, Gorica/Nova Gorica, Sarajevo).

V popoldanskem programu sejma se predstavljajo festivalski gostje. Med njimi so pisatelj Josip Osti, umetnik in filozof Evgen Bavčar, fizik in filozof Sašo Dolenc ter novinarka in književnica Agata Tomažič. Predstavili se bodo tudi domači avtorji; dobitnica nagrade mira slovenskega centra PEN Neda Rusjan Bric, letošnja prejemnica nagrade Fanny Haussmann Maruša Mugerli Lavrenčič ter Gregor Božič, avtor nagrajenega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki naslavlja praznjenje vaških skupnosti v Benečiji sredi preteklega stoletja.

Sejemski dan se bo vsak večer zaključil z brezplačnim koncertom ali filmom. Verze Alme Karlin bo nocoj predstavila vsestranska umetnica Nika Solce. Festival se bo v petek zaključil s koncertom Martin Ramoveš Banda z gosti, ki bo posvečen svežemu albumu Rob, ki črpa iz poezije satirika Ivana Roba.

Letos se bodo še posebej posvečali kulinariki in odgovornemu odnosu do okolja, predvsem konceptu zero-waste. Obiskovalce vabijo, naj prinesejo svojo lastno embalažo za večkratno uporabo. O medu se bodo pogovarjali in ga okušali z Williamom Blomstedtom, o gastronomiji pa z Luko Novakom. S prazničnimi dobrotami bo obiskovalce vabila tudi kulinarična tržnica.

Foto: ML – Lani je knjižni sejem potekal v šotoru pred občinsko stavbo, letos pa se je preselil v nekdanjo stavbo Diamonda

Četrtkov večer je namenjen predvajanju kratkih filmov o velikih vojnah, ki so zaznamovale naše okolje – Zgodovina osebno avtoric Anje Medved in Nadje Velušček ter Moving letters avtorja Luce Chinaglie.