Pet severnoprimorskih občin za e-mobilnost: SKUPAJ ZA ZELENO PRIHODNOST

Foto: Pixabay

Občine Nova Gorica, Kanal, Ajdovščina, Divača in Miren-Kostanjevica bodo prihodnji mesec na pobudo Javnega zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica ter ob pomoči Goriške lokalne agencije Golea in Petrola najele električne avtomobile.

Župani sodelujočih občin bodo električna vozila prevzeli na prvomajski prireditvi v Opatjem selu. Za večjo prepoznavnost bodo električne avtomobile označili z grbi občin ter s sloganom “Skupaj za zeleno prihodnost”.

Foto: Pixabay

Ideja o skupni akciji primorskih občin za e-mobilnost je zaživela v okviru projekta CitiEnGov, s katerim želi EU pospešiti trajnostni razvoj in zeleni turizem. Stroški priprave projekta so pokriti iz tehnične pomoči Elena, za zeleno e-mobilnost pa je namenjenih 2,25 milijona evrov. Želijo si, da bi za projekt navdušili še kakšno primorsko občino, pravi direktorica zavoda Ariana Besednjak Suhadolnik.

Občine, ki bodo imela električna vozila v triletnem poslovnem najemu, kasneje pa jih lahko odkupijo, želijo z zelenim zgledom navdušiti svoje občane, podjetja, predvsem pa mlade.

Foto: Pixabay

V novogoriški mestni občini bodo električno vozilo uporabljali mestni redarji in inšpektorji, v ajdovski jih bodo namenili prevozu starejših občanov za osebne opravke. V podobne namene bodo električno vozilo uporabljali v Občini Divača, kjer bodo v okviru projekta Sopotnik brezplačno prevažali starejše ljudi. Občina Miren-Kostanjevica bo e-vozilo namenila oskrbovalkam, ki skrbijo za starejše občane na domu, v kanalski občini pa bo električno vozilo namenjeno za službene poti občinske uprave.

Uredništvo