Pahor in Matarella v četrtek na obisku v Novi Gorici in Gorici

Foto: Facebook - Predsednika Italije Sergio Mattarella in Slovenije Borut Pahor bosta v četrtek skupaj obiskala obe Gorici

V četrtek bosta predsednika Slovenije Borut Pahor in Italije Sergio Mattarella skupaj uradno obiskala obe Gorici, ki bosta pod geslom GO! Borderless leta 2025 skupaj postali Evropska prestolnica kulture (EPK). Slovenski predsednik bo italijanskemu kolegu vročil tudi najvišje slovensko državno odlikovanje.

Kot poročajo iz urada predsednika RS Boruta Pahorja, bosta predsednika z obiskom Nove Gorice in Gorice pozdravila EPK 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja. Na aprilskem srečanju v Rimu sta predsednika obeh držav napovedala, da bosta prevzela častno pokroviteljstvo nad skupnim projektom obeh Goric.

Pahor bo Matarello sprejel na Bevkovem trgu v Novi Gorici z vojaškimi častmi. Po dvostranskem srečanju se bosta predsednika v nadaljevanju sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji. Kasneje si bosta ogledala novo brv čez Sočo v Solkanu, obiskala pa bosta tudi razstavo ob 140. obletnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v italijanski Gorici, kjer bo italijanski predsednik uradno sprejel slovenskega kolega z vojaškimi častmi.

Foto: ML

Osrednja slovesnost se bo odvijala na Trgu Evropa, kjer bosta imela predsednika slavnostni govor. Ob tej priložnosti bo Pahor vročil Mattarelli najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge.