30. september 2023 je bil za krajevno skupnost Male Žablje zelo poseben in pomemben dan, saj smo slovesno otvorili športni park, kjer se bomo krajani lahko družili, rekreirali in zabavali. Končno so se uresničile želje, ki smo jih Maložabeljci imeli že kot otroci – želeli smo si namreč, da bi tudi v naši vasi imeli prostor, kjer bi se lahko zbrali, igrali in poveselili skupaj. Preden so se naše želje uresničile, je preteklo nekaj desetletij, vendar pa sta naše upanje in naše dolgoletno prizadevanje obrodila sadove.

Prve pobude, ki so sprožile tudi prve majhne korake, so se začele že v času, ko je bila naša vas del krajevne skupnosti Vipavski Križ. Krajani smo s prostovoljnim delom v kratkem času  postavili table z imeni zaselkov, uredili parkirišče s podpornim zidom v zaselku Janeži, ga asfaltirali, povečali ekološki otok v zaselku Podhum, uredili in osvetlili pešpot iz Malih Žabelj do Vipavskega Križa, izboljšali javno razsvetljavo v vasi ter  postavili pitnik za vodo in  klop za pohodnike in kolesarje na poti okrog Vipavskega Križa. S pomočjo projekta Moja pobuda pa smo uredili bankine in pešpot od vasi do Rebra pod Vipavskim Križem in poskrbeli za njeno osvetlitev. V tem času je prišlo tudi do zaključka za nas izjemno pomembnega projekta, ki je obsegal ureditev  kanalizacije in postavitev optičnega omrežja. Da je tako veliko dela opravljenega in da so se uresničile naše želje, gre v prvi vrsti zahvala vaščanom, ki so po svojih močeh in možnostih vložili veliko svojega prostega časa in truda v izvedbo omenjenih del.

Vir: https://www.ajdovscina.si

Največja pridobitev, ki smo jo dosegli od nastanka krajevne skupnosti leta 2022, pa je zagotovo športni park. Objekt sta svojemu namenu slovesno predala župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin in predsednik krajevne skupnosti Male Žablje Matjaž Brataševec.  Predsednik krajevne skupnosti je v svojem nagovoru opisal našo dosedanjo pot in dosežke ter predstavil tudi načrte za prihodnost. Gospod župan pa je  v svojem govoru posebej izpostavil vizijo in aktivnosti Občine Ajdovščina, ki si na vseh področjih prizadeva izboljšati kvaliteto življenja občanov, še posebej pa se trudi za razvoj podeželja. Prireditev so nam s svojim petjem polepšali pevci vokalne skupine Slavna. Uradnemu delu je sledila oblina  pogostitev in zabava do poznih večernih ur, ki smo jo popestrili s »šacanjem» pršuta in plesom ob zvokih ansambla Mali Bend. Praznovanje smo nadaljevali na rožnovensko nedeljo, ko je v naši vasi že tradicionalna »šagra«. Procesiji je sledil blagoslov športnega parka in pa veselo druženje krajanov do večernih ur.

Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki so obiskali našo prireditev, še posebej gospodu županu in ostalim  povabljenim gostom ter vsem sponzorjem in seveda prostovoljcem, ki so požrtvovalno skrbeli, da obiskovalcem ni manjkalo dobre jedače in pijače. Veselimo se ponovnega praznovanja v naslednjem letu na prvi vikend v oktobru!

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Ajdovščina, za katero piše Nataša Sever