Pridržana zdravnika, ki naj bi protipravno pridobila vsaj milijon evrov

Foto: Pixabay

Mariborski kriminalisti danes izvajajo zaključne aktivnosti v povezavi s preiskavo sumov gospodarske kriminalitete, v katerih sodeluje več kot sto kriminalistov iz več policijskih uprav po vsej državi. Pridržali so tudi dva zdravnika, ki naj bi skupaj pridobila vsaj milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Osumljena zdravnika se trenutno nahajata v policijskem pridržanju, po zbranih obvestilih in dokazih pa ju bodo s kazensko ovadbo prepeljali pred preiskovalnega sodnika.

Preiskava je usmerjena v sum zlorabe uradnega položaja, jemanja in dajanja podkupnin. V predkazenskem postopku sta se znašla dva zdravnika, ki naj bi kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih kot pogoj za opravljanje dela potrebujejo organizacije in podjetja ali pa jih posamezniki potrebujejo za dokazilo zdravstvene usposobljenosti pri opravljanju različnih dejavnosti, kakršne so tudi športne dejavnosti.

Foto: FB Slovenska policija

Operativne aktivnosti potekajo na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica. Na podlagi sodnih odredb so opravili več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil.

Zaradi interesa preiskave vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič več podrobnosti ni razkril, tudi ne glede tega, od kod zdravnika prihajata. Povedal ni niti tega, ali sta delala v katerem od javnih zavodov ali kot zasebnika in ali sta delala skupaj. Je pa povedal, da sta po doslej zbranih podatkih v nekaj letih izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj skupaj pridobila vsaj milijon evrov protipravne premoženjske koristi, saj sta izdala več kot 10.000 zdravniških spričeval ter skoraj sto PCR in hitrih testov.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Na podlagi sodnih odredb so kriminalisti opravili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, z današnjimi aktivnostmi pa še dodatno iščejo dokaze o korupcijskih kaznivih dejanjih.

Predkazenski postopek poteka tudi zoper večje število osumljenih odgovornih oseb podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene ali člane na nezakonit način pridobili zdravniška spričevala. Ob tem so v preiskavi še ugotovili, da je eden od osumljenih zdravnikov v času epidemije covida-19 neupravičeno proti plačilu izdajal potrdila o prebolelosti omenjene bolezni, čeprav je vedel, da ti ljudje covida-19 sploh niso preboleli. Isti zdravnik je izdajal tudi potrdila o opravljenih hitrih antigenskih in PCR testih.