Osnovna šola Dobrovo bo nosila novo ime: GRADNIK ODHAJA V ŠOLO

Foto: Občina Brda - OŠ Dobrovo se bo odslej imenovala OŠ Alojza Gradnika

Briški svetniki  so soglasno sprejeli, da bo Osnovna šola Dobrovo nosila ime po največjem briškem pesniku Alojzu Gradniku. Pred šolo bodo postavili tudi Gradnikov kip, ki stoji pred gradom v Dobrovem.

Alojz Gradnik se je rodil v Medani očetu Jožefu Gradniku, ki je bil rojen v Trstu in materi Furlanki iz Krmina z dekliškim priimkom Godeas. Gradnik je tri razrede osnovne šole obiskoval v Brdih. Po osnovni šoli je vstopil v “deško vadnico” goriškega Alojzijevišča, nato pa leta 1893 nadaljeval šolanje na gimnaziji v Gorici in jo leta 1901 tudi končal. V času šolanja v Gorici je živel v semenišču, iz katerega je po šestih letih tudi izstopil. Po končani gimnaziji se je leta 1901 vpisal na pravno fakulteto dunajske univerze. Študentski kruh si je služil kot domači učitelj. Pravne študije je končal maja leta 1906, za doktorja prava pa je bil imenovan v Gradcu 25. januarja 1907.

Foto: zgodovina.si – Alojz Gradnik, največji briški pesnik

Pobuda za preimenovanje dobrovske šole v Osnovno šolo Alojza Gradnika Dobrovo so briški svetniki podali že februarja, prejšnji teden pa so to soglasno ter z aplavzom tudi uradno potrdili. Odločitev o tem v tem koledarskem letu ni naključna, saj prav letos obeležujemo 50. obletnico smrti tega pomembnega primorskega in slovenskega pesnika, ki se je rodil 3. avgusta 1882 v Medani, umrl pa 14. julija 1967 v Ljubljani.

Alojz Gradnik se v svojem ustvarjanju posveti tudi otroku in njegovemu pogledu na svet. Skušal je zreti skozi otroške oči in jim pomagati razumeti svet okoli njih. Svojo mladinsko poezijo je v začetkih objavljal v številnih časnikih, nato pa jih leta 1953 zbral v zbirki Narobe svet in druge pesmi za mladino.

Čeprav je zgodaj zapustil domači kraj, se je vedno rad in z domotožjem vračal domov. Pesmi, ki so posvečene Medani sodijo med njegove najlepše, zato mu pravijo tudi pesnik Goriških Brd. Brici se mu vsako leto poklonijo z Gradnikovimi večeri, na parkirišču pred gradom na Dobrovem stoji njegov spomenik, ta pa je tudi začetek Gradnikove učne poti, ki je pospremljena s pesnikovimi verzi.

Uredništvo