Ogorčenje Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev: TENDENCIOZNO NATOLCEVANJE

Foto: Pixabay

V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev so ogorčeni nad načinom poročanja o domnevno spornem poslovanju medijskih družb, ki izdajajo tednik Demokracija ter televizijo in spletno stran Nova24TV.

Gre za tendenciozno natolcevanje in poskus kriminalizacije medijev, ki ne poročajo v skladu z interesi vladajoče politične opcije, menijo v združenju. Med drugim jih je zmotilo povezovanje omenjenih medijev s poslovanjem SDS. Zatrjujejo, da je šlo pri prodaji deleža SDS v družbi Nova obzorja za normalen pravni posel in ne za financiranje SDS iz tujine. “Ob tem sumimo, da omenjeni mediji mešajo med seboj jabolka in hruške ne toliko zaradi svoje nevednosti, ampak predvsem iz škodoželjnosti,” so zapisali.

V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev so kritični tudi do Društva novinarjev Slovenije, ki takšno prakso celo podpira, ob tem pa opozarja na napade na svobodo izražanja. Spomnili so tudi, da je isto novinarsko društvo javno podprlo stališče predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca, ko je slednji pozival velika podjetja, naj ne oglašujejo v medijih, ki so po stališčih blizu opozicijski SDS. Društvo novinarjev Slovenije je namreč leta 2018 v premierjevem pozivu prepoznalo prvi korak k prekinjanju nedopustne prakse, pri čemer je opozorilo na porast sovražnega govora v medijski krajini, pri čemer “z naskokom prednjačijo mediji, ki so povezani z najmočnejšo parlamentarno stranko”, so takrat zapisali.

Foto: Pixabay

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev ob tem opozarja, da takšno delovanje nekaterih novinarjev ter Društva novinarjev Slovenije ni v službi svobode izražanja, prav tako tudi ne v službi javnosti, ki ima pravico do celovitega informiranja o družbenih ter še posebej političnih problemih. “To se je še posebej pokazalo v kontekstu sedanjega političnega dogajanja, saj so nosilci oblasti začeli ustvarjati ozračje nestrpnosti, strahu ter neutemeljenih insinuacij na račun določenih posameznikov in organizacij, ki naj bi bile ‘fašistične’,” še navajajo.