Spoštovani vinarji in vinogradniki, Župan Mauricij Humar vas vabi k sodelovanju na 21. tradicionalnem ocenjevanju vin v občini Miren-Kostanjevica.

 

Potek ocenjevanja vin: Ocenjevanje bo izvedla Strokovna ocenjevalna komisija KGZ Nova Gorica in bo potekalo v torek, 18. 4. 2023 v prostorih KGZ v Novi Gorici.

Način sodelovanja: Za ocenjevanje prispevate dve steklenici posameznega vzorca. Predmet ocenjevanja bodo vina letnika 2021 in 2022. Vzorce vina, po lastni izbiri, napolnite v dve čisti vinski steklenici. Na steklenici nalepite nalepki in napišite naslednje podatke: ime in priimek proizvajalca, naslov proizvajalca, sorto in letnik.

Predložite izpolnjeno prijavnico (dobite jo na spletni strani občine ali pri oddaji vzorcev). Prijavnico lahko pošljete tudi na e-naslov: [email protected]

Zbiranje vzorcev:

– na sedežu Občine Miren-Kostanjevica v Mirnu, v sredo, 12. 4. 2023, med 8. in 12. uro ter med 13. in 16. uro ali

– v stari šoli v Temnici, v četrtek, 13. 4. 2023, med 15. in 16. uro.

Občina bo med belimi in rdečimi vzorci vin prvouvrščenim vinarjem podelila priznanja ter od njih odkupila zmagovalna vina.

Pogoj za podelitev priznanja je, da ima vinar stalno prebivališče v Občini Miren-Kostanjevica, da je vpisan v register pridelovalcev grozdja in vina pri pristojnem upravnem organu ter ima dovoljenje za stekleničenje vina, da ima grozdje in vino, ki je pridelano in polnjeno v vinorodnem okolišu Kras ali Vipavska dolina ter, da vinar lahko v odkup ponudi 300 steklenic (0,75 l) zmagovalnega vina. V primeru, da je zmagovalcev več, se od vsakega odkupi sorazmerna količina vina.

Vino mora imeti na dan prodaje veljavno odločbo za prodajo vina. Vinar mora zagotavljati, da vino od dne izbora do porabe ostane v stanju iste kakovosti kot ob izbiri.

Občina Miren-Kostanjevica se lahko odloči tudi za odkup vin ostalih sodelujočih vinarjev, ki ne bodo zmagovalna.

Vsi udeleženci ocenjevanja bodo prejeli obvestilo o oceni lastnih vzorcev.

Podelitev priznanj bo potekala v okviru Praznika špargljev v nedeljo, 28. 5. 2023 v Športnem parku Java v Orehovljah.

 

Spletno uredništvo,

Vir: https://www.miren-kostanjevica.si/